Мащабна схема за пране на пари в размер на близо 6 милиона лева е въртяна в русенската Свободна зона. В нея пръст със сигурност имат хора от цял свят, но местният участник в престъпната дейност вчера се изправи пред Окръжния съд.
59-годишният спедитор Валентин Казанов е обвинен, че между 31 март 2006 година и 10 май 2007 година като извършител заедно със съучастник прикривал имущество чрез експорт и реекспорт, прехвърлял стоки от американска фирма през българска фирма до руски и беларуски дружества и осъществил 34 валутни превода на обща стойност над 5 956 500 лева, като знаел или предполагал, че парите са престъпни. Освен това неосъжданият досега жител на Средна кула ще отговаря, че съставял официални документи с невярно съдържание, за да придаде вид, че наредените преводи са действителни. Казанов е обвинен и че е превел близо 3 милиона лева извън България с помощта на документи с невярно съдържание.
Самият спедитор вчера бе категоричен, че изобщо не е предполагал, че е участвал в престъпна дейност. В повечето случаи постъпвал наивно и през главата му не минавало, че може да има нещо нередно.
„Не разбирам чии пари съм изпрал, нито самия механизъм за прането на пари“, заяви пред съда обвиненият мъж. Той разказа, че от 1999 година работи в Свободна зона и върши дейността си изцяло в рамките на закона.
Основните замесени фирми в схемата са руската „Интелект ресурс“ и офшорката „Мит инвестмънт“. Казанов открил в Русе и своя фирма „БГ транзит“, която обслужвала основно руския партньор. През 2005 година руснаците започнали да купуват огромни количества тръби, радиатори и други стоки от Турция, като само фитингите стигали до 100 тона на седмица. Лице на фирмата бил 30-годишният Олег Неймишев. Стоката минавала през Свободната зона в Русе, където Казанов обработвал документите, и тръгвала за Русия. Минаването на стоката през безмитната зона се налагало заради липсата на разрешителни камиони да превозват товари от Турция до Русия, докато ако тръгнели от България, процедурата била облекчена. Освен това в зоната можело цените на превозваните стоки да се намаляват. Самият Казанов призна вчера, че е получавал много по-големи суми от фактурираните за дейността си. Получил обяснение от Олег, че му се доверявал и, освен за услугите, му превеждал пари, с които русенецът да плаща за сключени от Олег договори с фирми. Защо обаче руснакът е решил да се издължава на своите партньори чрез Казанов, а не директно, без трета страна, не стана ясно. В крайна сметка по думите на русенеца излиза, че руската страна му е плащала за турските стоки, прекарани през Свободната зона в двоен размер, но спедиторът не се издължавал на турските производители. Плащанията по руско-турската търговия били отделно и спедиторът нямал представа за тях. С преведените пари той покривал договорни задължения на руснака. Указания кога и на кого да плаща получавал по електронна поща или по телефона, като понякога една от дъщерите му също вършела тези „услуги“.
Подробности около сложната престъпна схема предстои да станат ясни по време на следващите заседания по делото. Вчера беше разпитана дъщерята на Казанов, както и служителка в Пощенска банка, която обясни, че „Мит инвестмънт“, за която спедиторът имал пълномощно, е била наблюдавана отблизо, тъй като е офшорна компания и попада в кръга на високорисковите фирми. Предстои да бъде разпитан още един свидетел, както и да бъдат приети счетоводни експертизи.