Подсъдимият за участие в мащабна международна схема за пране на пари Валентин Казанов, който бе сочен като перач на близо 6 милиона лева за няколко месеца през 2006 и 2007 година, да бъде наказан с максималния по закон размер на условното осъждане от 3 години с 5 години изпитателен срок поиска прокуратурата. Състав на Русенския окръжен съд обаче сметна, че мъжът не е участвал в незаконната дейност и го оправда. Според магистратите Казанов не е прал пари, нито е съставял нареждания за банкови преводи с невярно съдържание с цел да изглеждат действителни. Съдът обаче сметна, че русенецът трябва да понесе вина за това, че 19 пъти е превел в чужбина близо 3 милиона лева от името на представляваната от него офшорка „Мит инвестмънт“, като за целта е използвал фалшиви фактури и договори. Затова той бе наказан с толкова, колкото всъщност поиска прокуратурата - 3 години условно и 5-годишен изпитателен срок, както и да плати глоба в размер на 30 000 лева. Казанов ще трябва да плати и над 4700 лева разноски по делото. Присъдата е само на първа инстанция и със сигурност ще бъде протестирана от държавното обвинение пред Апелативния съд във Велико Търново.
Казанов е имал фирма в Русенската свободна зона, където е извършвал услуги по експорт и реекспорт. През 2006 година срещу фирмата започнало разследване на ДАНС. Именно заради проточилото се 8 години производство, а и заради тежкото здравословно състояние на подсъдимия прокуратурата поиска той да бъде осъден условно.
Службите засекли, че чрез Казанов в безмитната зона минавали камиони със стоки от Турция. Основно това били огромни количества тръби, радиатори и други стоки от южната съседка, като само фитингите стигали до 100 тона на седмица. Оказало се обаче, че фирмата-купувач не разполага с никакви складове и помещения, в които да съхранява стоката. Впечатление правело също, че след извеждането на стоките от свободното пространство техните цени рязко намалявали и отивали за Русия поевтинели двойно. Впоследствие обаче Казанов получавал в пъти по-големи банкови преводи от първоначалните цени, а парите русенецът препращал към различни компании от цял свят. Самият Казанов призна, че е получавал много по-големи суми от фактурираните за дейността си. Обясненията от руския му партньор били, че му се доверявал и освен за услугите му превеждал пари, с които русенецът да плаща за сключени от него договори с фирми.
Именно заради разследването на чуждестранни фирми делото се проточи толкова дълго време. В случая са замесени не една и две офшорни компании.
Самият Казанов и защитата му докрай оспорваха вината и повдигнатите обвинения. 59-годишният мъж заяви, че нещата, за които е обвинен, са услуги, които не е вършил само той, а се правят всеки ден от десетки негови колеги в Свободна зона. Той отрече да е участвал в каквото и да е пране на пари, като заяви, че дори не познава самия механизъм, по който това става.