Държавата ще получи близо 3 милиона лева, след като Великотърновският апелативен съд е одобрил искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за конфискуване на парите по сметките на русенската фирма „БГ Транзит“, научи „Утро“. Едновременно с това стартира и процедурата за продажба на някогашния кораб-ресторант „Балканска принцеса“, чието отнемане е вече окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.
„БГ Транзит“ е собственост на бившия спедитор в Свободна зона Валентин Казанов, който през 2014 г. бе обвинен за участие в сложна схема за пране на пари. Разследването установи, че стоки от Турция се прекарвали през русенската Свободна зона и оттам заминавали с намалени наполовина цени за Русия. Същевременно русенецът получавал в пъти по-големи преводи от първоначалните цени, а парите препращал към различни компании от цял свят. Казанов бе оправдан по обвинението за пране на пари, но бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок за това, че 19 пъти е превел в чужбина близо 3 милиона лева от името на представляваната от него офшорка „Мит Инвестмънт“, като за целта е използвал фалшиви фактури и договори. 
Великотърновският апелативен съд е отхвърлил искането на КОНПИ за конфискуване и на недвижими имоти, собственост на Казанов и семейството му, но е потвърдил отнемането на сумите, намиращи се по сметки на „БГ Транзит“. 
Корабът-ресторант „Балканска принцеса“ бе единствената възможност за русенци да хапнат и пийнат докато плават по Дунав. Романтичните разходки покрай брега секнаха след като през 2009 година собственикът на плавателния съд Васил Кънев бе уличен в контрабанда на гориво и по-късно получи 4 години затвор. 
За правата върху „Балканска принцеса“ се водиха дълги дела. Русенският окръжен съд първоначално отхвърли исканията на КОНПИ за конфискуване не само на „Балканска принцеса“, но и на притежавания от Кънев хотел „Ювелир“ плюс три мерцедеса и едно сузуки. През юни миналата година Апелативният съд във Велико Търново потвърди само искането за „Балканска принцеса“ и пари под формата на дялове. Това решение също бе обжалвано пред Върховния касационен съд, който се е произнесъл окончателно чак след повече от година - на 4 август 2017 г. Съставът на ВКС не е допуснал обжалване, така че определението на Апелативния съд остава в сила и сега се пристъпва към изпълнението му. 
Така корабът стана първият в историята на България, който е отнет по настояване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. За него обаче държавата една ли ще получи нещо съществено, тъй като плавателният съд пострада доста още докато стоеше на котва на кея под „Рига“ в очакване на съдебните дела и цената му сега вероятно е близка до цената на метала, от който е направен.