Русенският окръжен съд одобри иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ за отнемане на пет автомобила, притежавани от осъден за измама жител на Малко Враново. През 2015 г. той успял да подлъже 9 души да закупят вместо него на лизинг скъпи модели смартфони и телевизори, както и да сключат договори с мобилни оператори, като обещавал той да плаща за всичко. След което веднага продавал получената техника, а излъганите оставял да се оправят с вноските.
Всички измами били извършени по една и съща схема. Осъденият А.А. и негов съучастник заговаряли напълно непознати хора в Сливо поле и Русе. Той обяснявал, че дъщеря му си е изгубила мобилния телефон и има желание да й закупи нов, но от мобилните оператори и магазините му отказвали сключване на договор, тъй като нямал българско гражданство. Обещавал да заплаща всички вноски по лизинга и месечните такси, като за услугата предлагал суми от 30 до 100 лева. И някои хора се поблазнили от такава лесна заработка, но се оказали длъжници за суми от няколко хиляди лева.
Деветте измамени са ощетени с общо 18 577,76 лв., но пострадалите вероятно са много повече, тъй като проверката на КПКОНПИ показва, че А.А. и живеещата на семейни начала с него жена са успели за десет години да похарчат над 200 хиляди лева без да имат почти никакви доходи. Не са им изплащани пенсии, парични обезщетения за временна неработоспособност, безработица и помощи. През цялото време обаче получавали малки преводи от няколкостотин до няколко хиляди лева, голяма част от които от трети лица без основание. От съдебно-икономическата експертиза е установено, че при съпоставяне на нетния доход и придобитото имущество и парични средства, се установява несъответствие в размер на 261 565,01 лв.
Затова съдът разрешава да се конфискува наличното към момента имущество, а именно петте коли - „Крайслер“, „Алфа Ромео“, „БМВ“, лек и товарен автомобил „Фолксваген“.