Автомобили и пари в брой на обща стойност 6 153 250 лева да бъдат конфискувани от собственика и управител на регистрираната в Тръстеник фирма „Ауто мат“ ЕООД Филип Маринов, реши Окръжният съд. Магистратите приеха за основателен иска на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, предявен срещу 39-годишния бизнесмен заради избягване на данъчни задължения в особено големи размери, натрупани при търговия с автомобили. Предполага се, че случаят има отношение към несекващите от години продажби на употребявани коли с български номера на румънци, за които това е много изгодно.
Маринов участва в двайсетина фирми, регистрирани предимно в Тръстеник. На повечето от тях е едноличен собственик, а значителен дял са му прехвърлени от румънски граждани. Сега съдът е постановил отнемане на 541 автомобила от фирмата му и сумите от продажбата на други 116 коли.
Вторият иск на антикорупционната комисия е за скромните на този фон 59 231 лева. Той е насочен срещу телефонния измамник Петър Георгиев и свързана с него жена.
Георгиев е вкаран в затвора за измами по телефона, но от килията отново започнал да върти напосоки и да лови жертви с легендата, че е полицай и иска съдействие за залавяне на телефонни измамници. Така успял да измъкне 59 231 лева от доверчиви и готови да помогнат на властта хора, за чието вземане използвал една и съща жена, която официално преживявала от социални помощи. До оглавяваната от Сотир Цацаров комисия за конфискация на престъпно натрупани пари и имоти Георгиев стига, след като е установено, че продължава престъпния си бизнес дори от затвора в Белене.
Сега от 46-годишния престъпник ще бъдат отнети 11 коли, сред които „Ауди А6“, „Мерцедес МЛ 270“, БМВ и други автомобили, възлизащи на взетите от измамените 59 231 лева.
И двете решения на Окръжния съд може да се обжалват.