Има 8 партии, които имат шанс да влязат в НС, две са на ръба. ГЕРБ получава 26,8%, БСП – 17, 5%, ДПС, 9,2%, ББЦ – 4,7, РБ – 4,4%, Патриотичен фронт – 4,3%.

Това показва проучване на агенция Медиана за електоралните нагласи за парламентарните избори, проведено в периода 27 август – 1 септември по метода face - to face интервю при изследвани 998 души, предаде репортер на БГНЕС.

За проучването за обществените и политически нагласи август – септември 2014г. Кольо Колев подчерта, че това е момента снимка, която може драстично да се промени в хода на кампанията. Двете партии, които са на ръба са Атака и АБВ.

Така според моментната снимка от проучването ГЕРБ води с 9,3% пред БСП. Същевременно данните сочат, че те трудно ще достигнат дори до резултата си от изборите през 2013г. (97 депутатски места).

Проучването показва, че се наблюдава засилване на песимизма по отношение на икономическото и социално развитие на страната, а също и за личните перспективи на избирателите. 1/3 от избирателите – 31% не могат да посочат нито една партия, която биха искали да видят да управлява страната. Двете основни формации ГЕРБ и БСП не се явяват желана политическа алтернатива извън кръга на собствените си симпатизанти. Потенциалното връщане на ГЕРБ на власт се оценява като "лошо" и "катастрофално" от 38% от избирателите. За БСП този процент е 44. Не се наблюдава наличието на "голям спасител", който да привлече надеждите на нацията върху себе си.

На въпрос дали служебното правителство ще работи за честни избори или ще се мъчи да "играе" за една или друга политическа партия. 23% казват, че ще работи за честни избори. 36% казват, че ще "играе" за определена политическа сила, а 41% казват, че не могат да преценят.

Колев не очаква промяната в данните през октомври да е драстична. Според него при ГЕРБ и БСП разликата ще бъде в порядъка на 200 000 гласа, което е между 5 и 7%. За ДПС, които получили и голям бонус с датата на изборите предполага, че процентът им ще бъде по – висок от това, което се дава в момента. В рейтинга на политиците според проучването сегашният премиер Близнашки не се ползва с особена популярност - 15% от отговорилите. Най – отгоре в листата е Йорданка Фандъкова – 47%, Георги Първанов 43%, Росен Плевнелиев -37%, Бойко Борисов – 36%, Калфин – 29, Лютви Местан – 27%, Сергей Станишев – 26%, Мая Манолова – 23% и др.