Ветеринар твърди, че е успял да открие начин за лечение на считаната за нелечима болест "син език", съобщи bTV. Д-р Веселин Терзийски има над 30-годишен стаж. Практикува в каспичанското село Могила - едно от най-засегнатите от заразата.

Близо 2 милиона лева за ограничаване и ликвидиране на огнищата на „син език" ще отпусне правителството. Точката е в дневния ред на министрите днес. Проблемът със заразата по преживните животни продължава да се разраства. Един ветеринар в Шуменско обаче твърди, че е намерил лек срещу болестта.

„Има един препарат, казва се нуридин. Него го инжектирам строго венозно един милилитър на 15 килограма живо тегло, в комбинация с тетрациклинов антибиотик лимоксин. Той е с действие 48 часа. Първият го слагам три дни поред венозно, вторият - три пъти през 48 часа, и всеки ден обработка с гранолин устна кухина”, обяснява медикът.

Ветеринарят казва, че излекуването на почти всички заразени животни в селото е благодарение на използваната от него комбинация от медикаменти. Той прилага и останалите предписани мерки за борба със заразата, като обезпаразитяване и ваксиниране, което нормализира ситуацията в Могила. В Шуменско общо в 6 села има огнища на заразата.