Костинбродски сценарий е невъзможен. Това заяви Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК след среща на ЦИК и СЕМ със служебния премиер, предаде БГНЕС.

Мусорлиева коментира, че и досега не е съвсем изяснен т. нар. "Костинбродски сценарий", но повтарянето или припомнянето му е невъзможно, защото по думите й "Изборният кодекс е заложил всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатница".

Тя обясни, че ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл, което е било обсъдено и с премиера. Основната мярка ще бъде превенция и не стимулиране на медии, които преди са отразявали по някакъв начин "скрити социологически проучвания в деня за размисъл". Съответните медии ще бъдат наказвани. ЦИК констатира нарушенията на медиите, а областната управа санкционира, допълни тя.

Мария Стоянова, член на СЕМ коментира, че случилото се около Костинброд е оставило дълбока следа. Надявам се, че всички ние си взехме поуките, така че да не се повтори, каза тя. Премиерът бил каза на ЦИК и СЕМ, по думите на Стоянова, че те трябва да направят всичко възможно, така че да създадат не само впечатление, но и с действията им да стане ясно, че има ред и дисциплина по време на тези избори.

СЕМ не може да изключи телевизиите в деня за размисъл и няма как да стане това и никой не иска да го направи, но ще засилим мониторинга в самия ден за размисъл. Ако някой се изкуши да наруши правото на гражданите да останат сами със себе си и мислите си преди деня на вота, той ще бъде санкциониран, заплаши членът на СЕМ. Тя добави, че партийните телевизии са голямо предизвикателство, СЕМ следи за тях, така че да не се допускат отклонения. Сред нещата, които са били обсъдени още на срещата са били и по-детайлни мерки за санкциониране на тези, които нарушават изборните правила.