Девет инициативни комитета са регистрирани в РИК от общо десет. Това съобщиха от ЦИК, предаде репортер на БГНЕС.

В Благоевград регистрираният Инициативен комитет (ИК) е издигнал Никола Николов Вапцаров за независим кандидат. Издигнатите кандидати от Бургас са двама - небезизвестният Октай Енимехмедов, нападнал почетния председател на ДПС Ахмед Доган с газов пистолет и Андреан Георгиев.

Веска Волева е посочена като независим кандидат от регистрирания ИК в 24 МИР-София. От 25 МИР-София независимите кандидати, които ще се включат в предизборната битка са двама - Симеон Генов и Денис Николов. Благо Джиев е независимият от София-област.

Безпартийните кандидати от Хасково също са двама - Станислав Иванов и Господин Тонев. Единственият отказ от страна на РИК да регистрира независим кандидат е за Владислав Стаматов от Пловдив-град.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че до момента има около 10 сигнала, получени на имейла на ЦИК, в които се заявява, че има неправомерно използване на лични данни. Те са изпратени по компетентност към Комисия за защита на личните данни (КЗЛД). На сайта на КЗЛД гражданите могат да се информират какво представлява жалбата, която трябва да попълнят по представен образец.