В България тигровите комари не могат да заразят хората нито с Нилска треска, нито с „денга“, нито с „чиккунгуня“, категоричен е главен асистент Миков. Все по-ужасяващ страх обхваща хората от Южното ни Черноморие. Появилите се публикации в националните медии за открити смъртоносни, тигрови комари в Бургаско, накараха много хора да изпаднат в ужас. По този повод потърсихме за коментар главен асистент Огнян Миков,медицински ентомолог, специалист по медицинска зоология към националния център по заразни и паразитни болести в Министерството на здравеопазването.

- Г-н Миков, наистина ли трябва да се страхуваме от тигровия комар? В медиите се появиха ужасяващи заглавия за това колко опасен е тигровият комар, че е смъртоносен, че причинява 22 вида болести…
- Всичко това е само едно медийно заблуждение. У нас тигровите комари не могат да пренесат никаква болест, въпреки широко тиражираните информации. Това, което мога да кажа е, че до сега няма нито едно доказателство тигров комар да е причинил заболяване на някого. Няма нито един човек, който със сигурност да твърди, че е ухапан от тигров комар и е заболял. Знаете ли, мен такива комари са ме хапали няколко пъти през последните години и още съм жив и здрав, нищо ми няма.

- Защо тогава в медиите се появиха тези фрапиращи и стресиращи заглавия за 22-та вида болести?
- Става въпрос за доказани 22 вида вируси, които комарът може да пренесе в лабораторни условия, когато са правени експерименти с тигровите комари. Иначе в природата е доказано само носителството на вирусите „денга” и „чикунгуня” в тропиците. В България обаче не. Категорично. За да се зарази човек от Европа, е необходимо от топлите страни да пристигне вече заразен човек, а популацията на тигровия комар да е толкова голяма, че негови екземпляри да смучат кръв от болния и да разнасят заразата.

- И последен въпрос, наистина ли в България няма регистрирани опасни заболявания, причинени от тигровия комар?
- Не, няма. Но дори и наистина тигровия комар да ухапе някого, той нищо няма да му предаде – гарантирам 99 99 процента вероятност. Освен това за тигровия комар се разпространява абсолютно невярна информация, която се публикува по вестници, сайтове, интернет. Комарът се въдел в рибарски селища и канали. Това са глупости, комарът и сродните му не се развиват в открити водоеми. Тигровият комар е вид хралупен комар и обитава хралупите на дървета и не се разпространява в консервни кутии, захвърлени чашки, чинийки, саксийки и т.н, както беше публикувано в някои четени медии.