"Ще сезираме главния прокурор за Зимния дворец", товя обяви служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова на пресконференция днес.

"Ще назначим други членове на Съвета на директорите на "Академика 2011", които да разбират какво означава поемане на ангажименти и правилни действия, включващи отчитане към Министерството на спорта. Ако е необходимо ще вземем и други, още по-крайни мерки. Разберете, аз съм човекът, който най-много държи Зимният дворец да си върне славата от едно време. Големият въпрос обаче е дали това е нужната цена? Аз съм спечелила най-големите си отличия в това спортно съоръжение пред родна публика", заяви Раданова.

"Трябва да е ясно, че не съм дошла тук днес с цел реваншизъм. На базата на проблема назначих вътрешен одит, за да ми бъде обяснено всичко в детайли. Видях обаче, че това са хора, с които няма как да продължа работата си. Разберете няма как да останем равнодушни, ако смятаме, че има факт по изпълнението на тази обществена поръчка, с който не сме съгласни. Именно поради това ни несъгласие бе решено да бъде направен спешен одит на възложителя ТД "Академика 2011", както и на самата поръчка по изпълнението на ремонтните дейности. Помолих представителите на дружеството да преустановят временно действията си по поръчката, но те не го направиха. Това налага нашата намеса. Липсват всякакви документи и информация за подробностите около това как е била формирана сумата, посочена като необходима за извършване на ремонта. Истината е, че става дума за произволно число. Това не е нормално. Напълно неоснователна прогнозна стойност. Ще бъдат разходвани обществени средства, а една от основните цели е това да не е така и да не се действа по този начин", каза още Раданова.

"Това противоречи на целостта на закона и нарушава обществения интерес. Решението е да освободя представителите на Управителния съвет на търговското дружество на "Академика", заради неизпълнение на поети ангажименти. Нямам им доверие. Все още продължава одита на цялото търговско дружество "Академика" и трябва да приключи до края на месеца. Очаквам резултатите за цялото търговско дружество "Академика". Само за поръчката става дума. Хората, на които ще гласувам доверие са мениджър Управление г-н Борис Тодоров, експерт-финансист г-н Траян Христов и експерт-юрист г-жа Марияна Велкова. И тримата имат опит в тази област", каза още Раданова.