Остават ми 2-3 години преди да се срещна със Създателя. Такова публично изявление направи папа Франциск на борда на самолета на път за вкъщи след посещението му в Южна Корея. По ирония на съдбата, това се случи малко преди да пристигне новината за тежката катастрофа в Аржентина, в която загинаха трима роднини на Франциск, а един е с опасност за живота.
На същата пресконференция на борда на самолета папата също допуска възможността да се оттегли от Светия престол, ако усети, че повече не може да изпълнява задълженията си. Същото направи предшественика му – Бенедикт Шестнадесети, който с безпрецедентната си постъпка отвори пътя за издигане на Франциск. „Виждам го като великодушие на божите хора. Опитвам се да мисля за греховете си, за грешките си, да не се възгордявам. Защото знам, че ще остана за кратко”, каза той пред журналисти.

„Още 2 или 3 години и ще бъда далеч от Божия храм”, допълни той. Същото опасение той е споделил със свои близки и преди няколко дни.

Изказването му предизвика редица коментари и спекулации дали той няма някакви сериозни здравословни проблеми. 77-годишният папа досега показа много енергия и многобройните му обиколки по света му донесоха още повече популярност.