Електрическият локомотив на бързия влак от София за Бургас се запали в движение при скорост 130 километра в час към 18,15 часа вчера преди гара Стара Загора, няма пострадали. Машинистът на влака Ивайло Марков от локомотивното депо в София успял да спре композицията на около 3 километра западно от Стара Загора и първи започнал да гаси пламъците с пожарогасителя си.

"Усетих миризма на дим и на изгоряло трансформаторно масло и веднага започнах да спирам влака", разказа  машинистът. Той смята, че в движение е дал на късо силов кабел на хоризонтален вентилатор, а възникналата искра е запалила изтичащо трансформаторно масло. "В локомотива има 3 тона масло, щяхме да повторим кардамския случай, ако не бяхме изгасили огъня и той се бе прехвърлил към вагоните", категоричен е Марков. На подаден сигнал на телефон 112 на мястото на инцидента пристигна и противопожарен автомобил от Стара Загора.

Дали това е точната причина за аварията на локомотива, който е серия 44, ще отговори започналото веднага следствие. Докато траеше огледът на авариралия електровоз, пътниците, които веднага били предупредени да слязат от влака с багажа си, трябваше да изчакат край вагоните насред полето. Както винаги става в такива случай с БДЖ, хората масово се оплакаха от липсата на информация кога ще продължат.

"Видях дим откъм локомотива, много силно замириса на изгоряло масло, все едно, че е аварирал автомобил. Скоростта в този момент бе много висока, добре, че машинистът усети всичко навреме", сподели Симеон Нейчев от Стара Загора, който се прибирал с влака от столицата. Работници от близката нефтобаза също разказали, че видяли дим и огън откъм локомотива. По него обаче нямаше видими следи от пожар, само мирис на изгоряло.