Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на септември 2012 година достигна 562,61 лева. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2250 лева, за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, да ползва медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти, добави Димитров.

Темпът на нарастване на издръжката на живот през месец септември е с 5,9% по-висок спрямо същия период на миналата година. Нарастването от началото на годината е с 4,8%. В стойностно изражение увеличението е с 26 лева, а средно за четиричленно домакинство е с около 104 лева.

Характерният за летните месеци нисък темп на нарастване, който в някои години достига и до дефлация, бе заместен от сериозен ръст от 2,8% през септември 2012 спрямо юни 2012 г. По думите на Димитров тези данни не са изненада, защото още през месец юни от КНСБ нееднократно предупреждаваха за предстоящия ценови шок и то не само заради естествения процес в резултат на увеличение на цените на тока, водата, газа, за определени случаи на топлоенергията.

Според Димитров, става въпрос за натрупването на твърде много обективни и субективни фактори, чието влияние доведе до това шоково нарастване на цените на основни хранителни и нехранителни стоки. За пример Димитров посочи високия ценови скок на тока, природния газ и питейната вода от 1 юли 2012 година; трайното поскъпване на горивата на международните пазари, което има пряк и косвен ефект върху инфлацията като цяло; очакванията за слаби реколти по редица основни селскостопански култури поради неблагоприятните природоклиматични условия; покачването на цената на основните селскостопански продукти на международните пазари; намаляващата и нерентабилна българска селскостопанска продукция, която не задоволява търсенето на пазара и все повече се замества от внос. И неподдържането на адекватен държавен резерв, който да гарантира ефективна намеса в кризисни ситуации. Очакванията на КНСБ до края на годината са за запазване на тенденцията на покачване на цените, макар и по-плавно и основните фактори отново ще са "невисоките заплати, продължаващият вторичен ефект от поскъпването на горивата, електроенергията, природния газ, високите нива на цените на зърнените култури не международните пазари и традиционните коледни увеличения". През септември 2012 спрямо септември 2009 година ръстът на издръжката на живот е 17,6%.

Димитров е категоричен, че опитът да бъдат замразени цените на десет основни стоки и услуги, се провали. Виолета Иванова експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ подчерта, че границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, е достигнала 213,61 лева на един човек, което показва ръст с 4,2% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база ръст от 7,1%. Темпът на нарастване на хранителните стоки при издръжката на бедните изпреварва ръста на същата група от общата издръжка на живот. Групата на хранителните стоки от потребителската кошница на ограниченото потребление бележи ръст от 4,2% спрямо предходното тримесечие и 7,7% за едногодишен период.

Посочените данни са доказателство за нарастването на цените на жизненоважни стоки от първа необходимост, които са характерни за потреблението на бедните домакинства въпреки проведените мерки за замразяване на цените на основни хранителни стоки. Този ръст на цените принуди бедните домакинства да затегнат още повече колана, като ограничат разходите си за храна, здравеопазване, образование, заяви още Иванова. КНСБ настоява през тази седмица за срещи с ръководствата на всички парламентарни групи, за да обсъдят мерките по Бюджет 2013 и да насрочат извънредно заседание на НСТС.

Пламен Димитров обяви, че Синдикатът на българските учители вече обсъжда национален протест между първо и второ четене на Бюджет 2013, ако не се изпълни настояването им за 15% увеличение на единния разходен стандарт в средното образование. За това са необходими 112 млн. лева.