Свирете красиво - това е фразата, която най-често повтаря на своите възпитаници преподавателката по пиано в Училището по изкуствата Даниела Кюркчиева. А това за нея означава окраската на тоновете да се използва така, както художниците използват палитрата с боите - с онази емоция, която разкрива духовните дълбини на твореца. Защото клавишите могат да се натискат по милиони начини, но за да звучат красиво, всичко трябва да идва от сърцето - точно както някога са се подредили нотите върху белия лист пред композитора. Даниела Кюркчиева работи с талантливи деца, които моделира като изпълнители така, че музиката им ги прави разпознаваеми сред останалите. Неслучайно двама изявени членове на международното жури на конкурса „Франц Шуберт“ Антон Матев и Мария Принц казват, че не е нужно да знаят кой е изпълнителят, достатъчно е да чуят един-два такта от изящното музициране, интелигентната и красива фраза, за да са сигурни, че на пианото свири ученик на Даниела Кюркчиева.
Именно с такова изящество в изпълнението
11-годишната Десислава Карагьозова удиви журито
на конкурса за романтична музика, което я класира на второ място, а наградата й е да свири напролет в прочутата нюйоркска зала Карнеги Хол. А както казва самата Даниела Кюркчиева, най-трудната задача за музиканта е да постигне имитация на човешкия глас. Друг член на международното жури проф.Щефан Мьолер казва, че в изпълнението на Деси е чул един красив глас на лиричен певец. Тя има лека ръка и свири без усилие, добавя музикалният педагог.
Десислава Карагьозова, Николай Димитров, Йоана Делимаркова, Сиана Атанасова и Николай Желязков са петимата ученици на Кюркчиева, които тази година спечелиха общо 13 награди на традиционния вече международен конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. А самата
тя беше отличена като най-добър преподавател
Децата във всяка възраст са различни, а всяко едно от тях е малък и красив космос, е веруюто на музикалния педагог. През годините е опознала крехката детска психика, знае как дори и малък неуспех може да угаси огънчето, затова се стреми да превърне неуспеха в сила и амбиция. Децата трябва да имат самочувствие, да са уверени в това, което правят, казва Кюркчиева. Едва ли всички ще станат велики пианисти и ще свирят по световните сцени, но ще имат отношение към музиката. Няма по-хубаво от това младите да имат усет към красивото, убедена е преподавателката с двадесетгодишен опит, която признава, че да си музикален педагог не е лесно, но приема работата си като мисия. Мисия, в която понякога има детски сълзи, има родители в ролята на парламентьори, но има и жадни за музика деца, таланти като нешлифовани диаманти и най-вече - огромно доверие, градено бавно и разцъфнало на сцената с онази красива музикална фраза, на която са способни нейните ученици.
Кюркчиева
не се бои да експериментира, да търси и да насърчава
младите таланти. Като първи свой експеримент тя определя ученичката си Ралица Пенкова, която през 2009 г. получава втора награда, при неприсъдена първа, и всички видове допълнителни награди от Националния конкурс „Панчо Владигеров“. Същата година я подготвя за международния конкурс „Франц Шуберт“, и то за студентската група. Ралица, която е в 11 клас, печели първа награда. Сега талантливата пианистка е студентка в Университета по изкуства в Бремен.
Поредното откритие на Кюркчиева е дуото пианисти Николай Димитров и Йоана Делимаркова, оказало се изключително успешно, защото педагогът с тънкия си усет е успяла да долови общото в техния темперамент и интереси. През септември децата се подготвят две седмици в зала „Култура“, предоставена от шефа на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова, защото Училището по изкуствата все още е в ремонт. Че и този експеримент на Кюркчиева е повече от успешен, доказателство е първата награда от конкурса „Шуберт“, която печелят Николай и Йоана. А догодина те ще свирят във Виена.
Музиката е моят любим и красив свят
изповядва Даниела Кюркчиева. Тя е всичко в нейния живот - емоция, настроение, та дори и приятели. Закърмена е с музика. Имала е щастие да се роди в дом, в който са звучали непрекъснато класика и джаз, родителите й са били ревностни почитатели на тази музика и от малка са я водили с тях на всички концерти в града. Затова никога не е съжалявала за своя избор на професионален път. Започнала е кариерата си като корепетитор в Русенската опера, където е работила близо девет години, а след това става преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. И изобщо не е изненада, че дъщеря й Йоана е тръгнала по нейния път. Младата дама също е музикант и следва в Канада. Но никога не пропуска концерт на учениците на майка си и ги подкрепя, като им пише емоционални и умилителни писма в социалната мрежа.
Ето, това е щастието на най-добрия преподавател по пиано Даниела Кюркчиева - любяща дъщеря, талантливи ученици с куп награди и музика. Много музика.