Докато в ледената пустош на Сибир продължават да се появяват мистериозни дупки, за които науката все още търси обяснение, между дюните в парещите пясъци на пустината в Тунис се появи също толкова мистериозно езеро, става ясно от страница, посветена на природния феномен във Фейсбук.
В средата на юли необичайният природен субект изненада жителите на централната провинция Гафса, известна с голямата си суша и високите температури. Той се намира на около 25 км от едноименния областен град.

Езерото заема площ около един хектар и на места в дълбоко до 15 метра. Властите все още нямат официална версия за появяването на водата и продължават да изследват причините за появяването на езерото. Смята се, че това са подпочвени води, излезли на повърхността след разместване на земни пластове.

Властите предупреждават, че водата може да е замърсена, заради добива на фосфати наблизо в района и съветват гражданите да не се къпят там. Въпреки това езерото не е обезопасено по никакъв начин и стотици любопитни са потърсили прохлада във водите му насред пустинята.

Мястото вече дори е известно като Плажа на Гафса и на страницата му  във Фейсбук  почитателите на мистериозния природен феномен публикуват снимки от посещенията си там.