Църковният мир ще се възцари отново, каза днес в Разград патриарх Неофит.  Запитан дали има морална криза в православната църква с оглед на последните скандали, той подчерта, че тези въпроси предстои да бъдат обсъждани.

Не бих желал в храма след светата литургия да коментирам това, но съм убеден, че ще се преодолее всичко това и отново ще се възцари църковният мир, посочи той.

Българският патриарх Неофит отслужи днес Света литургия в църквата "Свети Николай Чудотворец" в лудогорския град. Патриархът поздрави сърдечно десетките разградчани, дошли да се помолят заедно с него.

По време на литургията патриархът произведе в степен ставрофорен свещеноиконом архиерейския наместник на Разград отец Георги Георгиев. Постоянните грижи на отец Георги за благолепието на храмовете, богослужението и свещенослужителите са основанието, заради което имаме честта да го възведем в най-високата църковна степен на свещеническото служение, каза патриархът.

Две момчета - Димитър и Галин, бяха възведени от патриарха като иподякони. По-късно пред журналисти Негово Светейшество каза, че в храма децата се научават на всичко, което е необходимо за техния благочестив живот. Затова е радостно, че днес тези двама ангели, които се бяха приготвили за пострижение, за четци, певци, свещоносци, за служители в храма по време на света литургия и на другите служби бяха възведени като иподякони.

На въпрос какво ще пожелае на българите по случай наближаващия светъл празник - Рождество Христово партриархът отговори: "Да бъдат спокойни в своя живот и радостни в празниците. Честито Рождество Христово и във всеки дом да грее светлината на Витлеемската звезда".