Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци, обяви в предаването "Седмицата" на "Дарик" министърът на земеделието Димитър Греков.
Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, обясни той.
По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на ЕС.
Към чужденците щяло да има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.
Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.
До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Сега имало случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.
Насърчаването на животновъдството ще е един от акцентите в политиката през следващия програмен период на ЕС, каза още министър Греков.