Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков е призован днес в 11 ч. в Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. Разследващите очакват бившият тв водещ да им занесе документите, с които твърди, че разполага - „архивни извадки от досието" на Бойко Борисов, издадени от „структурни звена на МВР и службите за сигурност", които съдържат данни за извършени престъпления. По сигнала е образувана проверка и от МВР ще бъдат изискани съответни данни и допълнителна информация, допълват от прокуратурата.
От обвинението обясняват, че сигналът от Бареков до главния прокурор Сотир Цацаров е постъпил в понеделник. Самият Бареков поискал да бъде приет от Цацаров, за да представи документите, с които разполага. От съобщението не става ясно дали такава среща е имало.
Заради твърденията на Бареков пред някои медии, че Бойко Борисов е участвал в „умъртвяване на знакови лица от прехода" в понеделник и лидерът на ГЕРБ е писал на главния прокурор. Борисов пише, че твърденията на Бареков са несъстоятелни и иска незабавна проверка, чийто резултати да бъдат огласени публично. Молбата на Борисов е присъединена към проверката по твърденията на Бареков.
Междувременно и лидерът на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев внесъл до главния прокурор сигнал за незаконно финансиране на Бареков и „България без цензура" от мажоритарния собственик на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка Цветан Василев. „Сигналът е придружен с копие от ръкописен документ, като се изразява готовност оригиналът да бъде предоставен на прокуратурата", съобщават от там. И допълват, че проверката по този сигнал ще се извърши в хода на разследването по досъдебното производство, касаещо КТБ.