Над един милион хора у нас страдат от депресивни или тревожни разстройства. Според специалисти, всеки пети българин е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.
29-годишният Иван признава, че няколко пъти е изпадал в депресия. „Нямам мотивация за работа, да се срещам с приятели. Изнервям се за щяло и за нещяло. Като цяло за живота и държавата, в която живеем, е нормално, просто нямаме желание за живот и за каквото и да било”, споделя младият мъж пред bTV.

Посочва финансовите проблеми и ниското качество на живот като причина за депресията си. Оказва се обаче, че природните бедствия и банковата криза също са фактори.

„Депресията може да бъде отключена от всичко - от усещането за нестабилност при едно земетресение, при едно наводнение, при което губиш всичко - ти започваш от нулата. Банковата криза пак е свързана с какво имам - и когато го загубя, пак е свързано с усещането на загуба”, обяснява Яна Монова.

Въпреки съмненията за депресия, Иван никога не е посещавал психотерапевт. Голяма част от хората в депресивни състояния предпочитат да споделят проблемите си в интернет пред това да се консултират лично със специалист.

Така интернет пространството се превръща в алтернативна форма на лечение. Провокирани от тази статистика , български експерти създават специализирана интернет платформа за самопомощ при депресия.

„Това е ресурс, който ще допълни психотерапевтичната практика в България и ще помогне на специалистите и пациентите, страдащи от депресия”, допълва д-р Анна Александрова-Караманова.

Всеки може да провери дали наистина страда от депресия като попълни тест, достъпен на сайта.