30-те най-големи зърнопроизводители от Русенско ще трябва да правят в следващите месеци сложни сметки, за да не бъдат ощетени от новите правила при изплащането на субсидиите за единица площ, влизащи в сила от 2015 г. Според актуализираната Концепция относно прилагането на директните плащания в Република България, от следващата година няма да се изплащат субсидии за единица площ над 300 хил. евро, а парите за тези, които следва да получат от 150 хил. до 300 хил. евро, се намаляват с 5%. Над 150 000 евро директни плащания от ЕС за миналата година получиха 30 русенски фирми и кооперации.
Сметките са сложни и бройката не съвсем ясна, защото таванът на субсидиите ще се изчислява, като се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост, действително заплатени и декларирани от земеделския стопанин. С приспадането им една част от зърнопроизводителите ще паднат под чертата и парите им няма да бъдат орязани. От друга страна, през следващата година субсидиите за площ от ЕС трябва да се увеличат с 10%, което ще надуе общата сума.
Както „Утро“ писа, шампион по получени евросубсидии за площ за миналата година е беленската фирма „Агрофактор“ с изплатени 1,286 млрд. лева директни плащания (657 хил. евро). Над 500 хил. лева са получили ЗКПУ „Филип Тотю“ /Две могили/, ЗКПУ „Тетово“, „Керчев и синове“ /Русе/, ППК „Земя“ /Борово/ и „Сафари-М“ /Сливо поле/.
Редукцията на подпомагането се отнася само към плащането по Схемата за единното плащане на площ и не се отразява на субсидиите по другите схеми за директна подкрепа, включително на обвързаните с производството плащания.