Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай заяви за първи път, че има доказателства за "отговорност" на сирийския президент Башар Асад за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Анкетната комисия /на Съвета по правата на човека за Сирия" е събрала огромен брой доказателства... за военните престъпения и престъпленията срещу човечеството. Те свидетелстват за отговорност на най-високо ниво на правителството, включително на държавния глава", посочи г-жа Пилай на пресконференция.

Анкетната комисия беше създадена на 22 август 2011 г. с резолюция на Съвета по правата на човека и има за задача да разследва всички нарушения на човешките права от март 2011 г. насам и да идентифицира виновните, за да бъдат съдени.

В последния си доклад от 11 септември Комисията, в която членува бившата международна прокурорка Карла дел Понте, обвинява режима в Дамаск в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, а бунтовниците - във военни престъпления. Няколко пъти Комисията е обвинявала в престъпления високопоставени представители на сирийския режим, но никога не ги е споменавала поименно и никога не е споменавала директно държавния глава.