Колицията ББЦ-ЗНС-“Гергьовден“-ВМРО преживя тежък трус. Вчера от партията на Николай Бареков обявиха, че структурите по места единодушно изразяват желанието си ББЦ да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори през октомври без участието на ВМРО-БНД. В разпространеното прессъобщение беше посочена и областната организация на ББЦ в Русе, също изпратила декларация в подкрепа на решението на партията за самостоятелно доказване на изборното поле. Впрочем за тази раздяла се говори под сурдинка отдавна, като слуховете тръгнаха почти веднага след евроизборите и особено се засилиха след офертата на НФСБ към ВМРО за общ блок, чието приемане се считаше за предизвестено. Усетил накъде вървят нещата, Бареков обаче реши да изпревари Каракачанов и да нанесе изпреварващ удар.
Като цяло сме разочаровани от колегите от ВМРО, макар че в Русе работехме в сравнително добро партньорство и без конфликти. Факт беше обаче, че воеводите действаха в ущърб на коалицията и отдавна някои от ръководствата на „България без цензура“ искаха да се отделят самостоятелно. Така заместник-областният председател на ББЦ в Русе Мариан Тодоров коментира раздялата на партията на Николай Бареков с воеводите.
В официалната си декларация ръководството на русенската организация посочва, че се е появила опасност за уронване на престижа на партията заради коалицията на местно ниво. Съмненията за злоупотреба с отпуснати за изборите за евродепутати пари най-вероятно са основателни, коментира още Тодоров. И допълни, че „България без цензура“ е трън в очите на управляващите и на тези, които се готвят да управляват.
Действително това разделяне беше предизвестено, но се надявах разводът да е цивилизован, коментира вчерашното изявление на „България без цензура“ лидерът на ВМРО в Русе и зам.-председател на партията Искрен Веселинов. Днес той ще бъде в София, където воеводите ще проведат заседание на Националния съвет и ще обсъдят ситуацията с партньора си от евроизборите.
В Русе сме обвинени, че уронваме престижа на ББЦ заради това, че в Общинския съвет работим заедно със съветниците от ДСБ и СДС, но лично аз не мисля това сътрудничество за обидно, каза още Веселинов. Той допълни, че местната организация не е получила нито един лев от централата на ББЦ за евроизборите и е абсурдно да бъде обвинявана в злоупотреба със средства за застъпници. На нас също не ни беше лесно, заключи Веселинов.