Така предложените въпроси от Слави Трифонов за референдум считаме, че са опит за манипулация на обществото и за създаване на нов десен проект, който цели подмяна на друг проект в дясното пространство. Ще следим внимателно развитието на този процес, искаме да разберем кой стои зад този нов политически проект и чак тогава ще изразим позиция „за“ или „против“ предложените въпроси за рефередума. Това коментира депутатът от БСП Добрин Данев на пресконференция вчера, като допълни, че от партията не искат да се получава втори случай като Бареков - едно шумно афиширане с оглед влизане в политиката и управлението.
Той посочи, че намаляването на субсидията на партиите, какъвто е един от въпросите за референдума, ще доведе до по-голяма зависимост от лобитата и от финансовия капитал, тъй като символична субсидия от 1 лев ще е крайно недостатъчна предвид дейността на партията в страната и необходимите разходи. Ще се наложи партията да търси други начини на финансиране, които няма да бъдат на светло и не са правилните и верни. От друга страна, партиите ще задълбочат зависимостите от лобитата и от хората, които имат финансов ресурс да ги финансират, и ще се получи едно изкривяване, добави още Данев. 
Във връзка с новия политически проект на Георги Кадиев депутатът коментира, че той няма да има негативно влияние на БСП, а дори може да окаже катализиращо въздействие по отношение на консолидацията в партията. Опитът, който Кадиев направи с кандидатурата си за кмет на София, показва, че неговото мнение на е лично, а се диктура задкулисно, заяви той.