Искрен Веселинов е роден в Русе на 14 март 1972 г. Има вече три дипломи за висше образование - за „Промишлено и гражданско строителство“ от УАСГ в София, по публична администрация от Великотърновския университет и по право от Русенския университет. Той е зам.-председател на ВМРО-БНД. В четвъртък бе на заседание на Изпълнителното бюро на партията в София, където се направиха предложения за стратегията на ВМРО за участие в предстоящите избори. Те обаче ще трябва да бъдат одобрени от Националния съвет, който ще се състои на 2 август в Благоевград.

- Господин Веселинов, вие вече определихте раздялата с „България без цензура“ /ББЦ/ като „предизвестен развод“. Това какъв брак беше, ако трябва да продължим с терминологията на семейните отношения?
- В политиката за любов трудно може да се говори, но извън интересите, които всяка партия си защитава, ние с „България без цензура“ имахме общи цели, които на декларативно ниво ни обединиха. Става дума за противодействие на монополи, за закон за гражданския фалит, за смяна на политическия елит, да се спре разграбването на България - все неща, които бяха широко афиширани и от Николай Бареков. Това беше причината изобщо да се пристъпи към този съюз. Ние подписахме споразумение за евровота и всеки получи това, което искаше, като си изпълнихме ангажиментите.
Длъжен съм да направя уточнението, че преди да тръгнем на преговори с Бареков, ние бяхме поканили още през миналото лято Националния фронт за спасение на България /НФСБ/, за да създадем патриотично обединение, което да измие малко лицето на българския национализъм след срама, който брахме и продължаваме да берем с Волен Сидеров.
- С какво Сидеров ви засрами?
- Смятаме, че принципно партия, която се обявява като антитеза на ДПС, не може да бъде основният крепител на управление, в което ДПС е консумирало най-много власт от демократичната история на България досега. Това правителство беше с кадри на ДПС и всички го знаят. Дори и да приемем, че на държавата е била нужна стабилност в управлението, всеки политик трябва да прави избор с принципите си, колкото и тежък да е той. Говорихме за експертно правителство, без етнически структури и икономически интереси, а половината Министерство на земеделието говори на турски. Същото е и в екологията и други ведомства.
Резкият подем в любовта към ДПС на последните избори /повече от 100 хил.гласа/ се обяснява с нарасналата икономическа мощ, свързана с източването на държавата. Това го казвам най-категорично. А Волен Сидеров го обезпечи с присъствието си в парламента.
- Ако се върнем на връзката на ВМРО с ББЦ - какво ви обедини?
- Ние вече имахме самостоятелно участие в избори и знаехме, че силите ни са недостатъчни да имаме евродепутат и да преминем 6-те процента бариера. Тази връзка с ББЦ трябваше да покаже съвместими ли са ни характерите, ако използваме отново брачната метафора. Очевидно това не е така. Като говорим за сметката от тази коалиция, трябва да кажем, че ВМРО за първи път има представител в Европейския парламент и това е добра вест за всички българи, които са в околните страни. На годишнината от Илинденското въстание миналата седмица нашият евродепутат Ангел Джамбазки организира в Брюксел информационна кампания за това какво е въстанието и какви са били целите му. Ние започваме да правим това, което никой досега не е правил в Европарламента - активна кампания за българщината и българските национални интереси зад граница.
Скоро бяхме в Македония заедно с Ангел Джамбазки и там хората на ръце го носят. Казват му „ЕвроДжамбо“ и има 1000 гласа с преференция само от двете секции в Битоля и Скопие. Просто си го сакат, ако се изразя като тях. Това окрилява българщината. В момента Македония води преговори с Европейския съюз за асоцииране и присъединяване и Ангел вече е член на комисията, която ще преценява как се справя македонската държава по всички въпроси. Жертвата да се съюзим с Бареков си струваше.
- Всъщност не беше ли точно Джамбазки водач в изборния ден до последно?
- Да, така беше, до последно той водеше, но да не забравяме, че Бареков има много сериозен финансов ресурс за това да популяризира собствената си персона. Ние дадохме своя принос в тази кампания - паричен и организационен, но възможностите ни са ограничени.
- Паричен? А в декларация ББЦ съобщиха, че точно ВМРО е злоупотребило със средства, осигурени от Бареков.
- О, нашите документи са съвсем официални и са в Сметната палата. Една немалка част от кампанията е поета именно от нас. Ние сме дали близо половин милион лева, но пък аз обвинение в злоупотреби не съм чул от устата на Бареков.
- Как реагираха членовете на ВМРО при самото обявяване на коалицията с ББЦ?
- Никъде не е имало бурен ентусиазъм. Основният мотив на нашите хора да работят за кампанията беше представителството на Ангел Джамбазки. Това напрежение си пролича и в обратна посока - представителите на ББЦ не искаха да работят с нас на някои места. Естествено е при това положение да преосмислим участието си в коалицията за следващите избори.
- Отделна листа ли ще имате на 5 октомври или ще се явите на избори заедно с Националния фронт за спасение на България?
- Има предложение от страна на НФСБ за съвместно участие и ние лично го приветстваме. Това ще е голям патриотичен проект, който ще даде реални измерения на моралност, приемственост, национални идеали. Надявам се, че ще успеем да го направим с нашите бъдещи партньори.
България няма нужда от егоцентрични модели и еднолични проекти. Надяваме се да разчупим схемата, която бе наложена първо от Симеон Сакскобургготски и тогава започнаха проблемите на страната.
- В Русе в коалицията как стояха нещата зад кулисите?
- Тук работихме много коректно и аз специално нямам забележки. Кой каквото можа, даде на тази кампания.
- Но пък ви обвиниха, че поддържате други връзки в Общинския съвет с ДСБ и СДС.
- Всеки има право да харесва или не харесва някого. Ние сме коректни с всички, с които си взаимодействаме, и след като на предишните избори направихме коалиция с ДСБ и СДС, която е работеща, нямаме никаква причина да я разваляме само защото не се харесва на Бареков или на някого друг. Аз тук бих отговорил с въпрос - защо не важи същото за техния партньор ЗНС, чийто представител в Русе Борил Панайотов е в коалиция с ГЕРБ в ОбС?