Държавното дружество “ Напоителни системи” е натрупало нови дългове, в размер на 16 милиона лева, заради неизпълнени ангажименти на правителството по промените в Закона за водите. Това сериозно възпрепятства дейностите по предотвратяване вредното въздействие на водите, предупредиха  синдикалистите от най-големия клон на дружеството “Струма-Места”.

Непочистени речни корита, скъсани диги и остарели помпени съоръжения създават реална опасност дъждът да причини бедствие. Това каза за Хоризонт заместник-председателят на федерация Земеделие и гори към КТ"Подкрепа" Павел Черийски, който е служител в район "Струма-Места" на напоителни системи. Той огласи и доклад на директора на дружеството, изпратен до основните институции в държавата.

В закона параграф 2-ри и параграф 5-ти бяха променени, като по единия параграф трябваше да се отпуснат 19 милиона на напоителни системи за оздравяване, а по другия параграф 15 милиона за извършване на дейностите за предпазване от голямото въздействие на водите за тази година. От април месец чакаме постановлението на Министерски съвет за отпускането на 19-те милиона, които би трябвало да ги има в бюджета. Не идват. И парите свършиха.

Синдикатите очакват проблема с хроничния недостиг на средства за борба с вредното въздействие на водите да бъде един от първите при служебното правителство.

В самото начало на встъпването в длъжност на служебното правителство, ще направим един разговор с министъра на земеделието и министъра на финансите, и ако не ни чуят, сигурно ще излезем на улиците в София.