Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия самолет, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти.
Предаването стана в Донецк в ранните часове на деня, предаде Ройтерс.

„Ето ги черните кутии!“, каза Бородай на журналистите в препълнената зала за пресконференции в щаба на самопровъзгласената Донецка народна република, докато въоръжен бунтовник сложи уредите на бюрото.
Двете страни след това подписаха документ, който по думите на Бородай е протокол, финализиращ процедурата
след продължителни преговори с малайзийците.

„Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние“, каза полковник Мохамед Сакри от Съвета за национална сигурност на Малайзия и благодари на „Негово превъзходителство г-н Бородай“ за предаването им.
Освен това Бородай съобщи, че влакът с тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк. Той е на път за Харков, на около 300 км на северозапад.

По думите на сепаратисткия лидер експертите от Малайзия и холандска делегация, която е на място в Донецк, също ще пътуват с него.
Влакът, който превозва телата на жертвите би трябвало да пристигне в Харков след 10 до 12 ч., заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от световните агенции.

„Начинът, по който са действали с телата, изглежда по-добър, отколкото се опасявахме“,
отбеляза холандският премиер. След предварително разследване в Харков телата ще бъдат закарани в Холандия, където ще бъдат идентифицирани. От 298-те жертви на самолетната катастрофа 193 са холандци.

Същевременно Бородай обяви прекратяване на огъня в район от 10 км около мястото на катастрофата, предаде Франс прес.

Русия заяви, че е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата
на малайзийския боинг в Украйна и по всякакъв начин да съдейства за организирането и провеждането на безпристрастно международно разследване, заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.
„На руските военни и граждански ведомства вече са дадени необходимите указания. Готови сме да изпратим съответните специалисти“, каза той.
По думите му Русия настоява да бъде гарантирано „абсолютно безпристрастно, независимо и открито международно разследване на катастрофата“.

Руският дипломат също така призова страните
да се „въздържат от прибързани изводи и политизирани изявления“ до приключване на разследването.
„Още по-недопустимо е това, което наблюдаваме сега. Киев, изглежда, се опитва да използва шока, който изпитва световната общност от гибелта на малайзийския авиолайнер, за да засили наказателната си операция в източната част на страната“, заяви Чуркин.
Съветът за сигурност на ООН, който прие специална резолюция за сваления самолет, поиска незабавно да бъдат прекратени всички военни действия в района на катастрофата.

Резолюцията настоява да се осигури охраната и безопасността при провеждането на международно разследване, което трябва да бъде „всестранно, щателно и независимо“ и „в съответствие с ръководните принципи на международната авиация“.
Резолюцията осъжда действията, довели до свалянето на самолета и настоява да бъдат привлечени към отговорност лицата, виновни за този инцидент.