Управителят на НОИ Бисер Петков не коментира дали вече приетият от парламента бюджет на общественото осигуряване трябва да се актуализира. "В документа няма предвидени пари за гъвкави форми на пенсиониране", каза Петков.
Ако парламентът приеме вече внесеното предложение от БСП право на пенсия да имат и хората, на които не достигат до 2 години възраст и стаж, мярката ще трябва да се подсигури, посочи той. "Не са разчетени тези средства, защото в Закона, който вече е приет от Народното събрание, такъв текст няма. Нека да изчакаме да видим дали ще се приеме или не - и тогава. Вносителите и парламентът би трябвало да вземат решение и по този въпрос. Ние сме дали нашите разчети колко ще струва тази мярка, гъвкави условия за пенсиониране, така както са предложени, за 2014-а година около 30,5 млн. лева, като сме направили уговорката, че е много трудна тази оценка", заяви той.

За другото предложение на БСП - майките на деца до 1-годишна възраст да получават по-високи обезщетения, също не са предвидени средства в гласувания бюджет. Сумата според Бисер Петков може да се покрие от икономии във фонд "Майчинство" - месечно жените ще вземат средно с по 12 лева повече.

"Това е ефект, който е от порядъка годишно на 3-3,5 млн. лева и доколкото въобще в бюджета за обезщетенията за бременност и раждане в последните години отчитаме един сериозен излишък, считам, че тази сума не би създала проблем при изпълнението, ако нормата влиза в сила от 1 януари, а всъщност тя влиза от 1 януари за тези, на които им се отпускат обезщетения след 1 януари, размерът на обезщетението ще им се изчислява от 18-месечен период. Няма да има преизчисления за тези, на които вече е отпуснато", обясни Петков.