С няколко ареста приключи акцията по събаряне на незаконните ромски постройки в старозагорския квартал "Лозенец" тази сутрин.

Събарянето на къщите ще продължи и утре. Днес бяха съборени 20-тина ромски къщи, общо за събаряне са 55 постройки.

Още в 7 часа тази сутрин блокада и жива верига посрещнаха багерите в квартал "Лозенец" в Стара Загора. Близо 1000 полицая бяха струпани в ромската махала. Камиони на жандармерия, полицаи с каски, щитове и палки бяха готови да се намесят, ако се стигне до ексцесия.

Жандармерията направи кордон около постройките, набелязани за събаряне. Когато багерът започна да срутва незаконните къщи, ромите крещяха, плачеха и кълняха. Над 100 роми се качиха на покрива на къща и започнаха да хвърлят керемиди срещу жандармерията. Собственикът на къщата каза, че ромите няма да слязат от покрива, дори това да коства живота им. Няколкократно ромите отправиха заплахи към багериста. Жандармерията запази спокойствие, докато къщите падаха като домино.

По едно време ромите се "въоръжиха" с празни буркани, тухли и керемиди от съборен комин. В последния момент жителите на квартала започнаха да вадят и спасяват покъщнина, а други доброволно събаряха незаконните къщи, за да могат да спасят строителни материали.

Последваха няколко ареста. Към 8.30 часа нещата се укротиха, явно арестите оказаха своето влияние. Ромите продължиха да изнасят печки, перални, хладилници, телевизори.

Стана ясно, че ромите се организират да протестират пред общината в града. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе категоричен, че всички къщи, които са незаконни ще бъдат съборени.