най-кратки срокове трябва да се отиде на избори, защото политическата криза започва да дава отражение и върху икономическата, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев пред БНТ.

Според него всички депозити трябва да бъдат гарантирани до 100 000 евро, тъй като над тази сума „чисто психологически се създава паника“.

По думите му информацията, която се предоставя по казуса с КТБ, е неясна.

„Започнахме с едно теглене на 300 млн. лева от банката, после изнасяне с чували, после се оказа, че не е имало такова изнасяне. БНБ наистина трябва да си свърши работата“, каза Стойнев и допълни, че грешно разбран проблем води до грешна политика.

Министърът заяви, че голяма част от парите на дружествата към МИЕ са били извадени от КТБ, за да не са концентрирани само в една банка и затова работещите в тях редовно си получават заплатите. Той обаче подчерта, че точно преди кризата в банката депозити от нея не са местени.

Според него е нормално правителството да се намеси при спасяването на определена банка, защото има системен риск. Министърът допълни обаче, че не става въпрос за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка.

Относно избирането на нов лидер на БСП той посочи, че Сергей Станишев е подкрепял всички кандидати за лидерския пост - Мая Манолова, Корнелия Нинова, Михаил Миков.

„Никога не съм бил в ръководството на партията и това ме различава от другите кандидати. Това не е битка, а състезание между единомишленици. Всяка една партия трябва да се гордее с такива личности. Не приемам това за битка, това е съревнование, което трябва да излъчи личността, която ще ръководи най-голямата партия в България", каза Драгомир Стойнев.