Депозитите над 100 000 евро в КТБ, които по закон не са гарантирани, да бъдат обезпечени с добри и високоликвидни активи на банката в размер на 2 млрд. лв. Това предлага БСП като решение за справяне с кризата с банката, стана ясно на брифинг на червената партия в парламента.

Идеята е да се покрие само главницата по тези депозити, не и натрупаните лихви, обясни депутатът Румен Гечев след работна среща с експерти и банкери в Народното събрание.

Целта е да се спасят парите на няколко стотин български фирми, които плащат данъци и дават работа на 80 000 души, мотивираха предложението си БСП.

Активите от 2 млрд. лв., с които ще се покрият едрите депозити, ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", а тя ще бъде 100% одържавена, каза Гечев.

За депозитите под 100 000 евро, които се оценяват на 3,7 млрд. лв., ще се използват натрупаните във фонда около 2 млрд. лв. и допълнително ще се пусне емисия държавен дълг от 1,6-1,7 млрд. лв.

Очаква се изчистване на още няколко детайли по проекта за законови промеми и вкарването му в парламента до дни.

Този вариант на БСП предстои да се гласува от парламентарната група. Той намери 90% предварително съгласие от другите парламентарни групи, обясни Гечев.