КНСБ закри митинга пред Народното събрание.

Ние за последен път казваме какво искаме, следващия път ще показваме. Ако не бъдем чути, ако при другите наши срещи и преговори, които предстоят, не постигнем исканията си, КНСБ и всички наши структури ще правим протести, стачки и ще браним правата на хората. Да го знаят тези вътре, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, обръщайки се към депутатите в парламента.

Около 3000 синдикалисти се събраха днес в София. Те тръгнаха от централа на КНСБ по булевард "Стамболийски" и стигнаха до НС, където тяхното шествие се срещна с протеста на "Ранобудните студенти" и с част от контрапротестиращите. В същото време таксиметрови шофьори пък бяха пред храм-паметника "Александър Невски".

Участниците в шествието на КНСБ носеха лилави жилетки и плакати с надписи с искане на заплати, високи пенсии. Железничари, миньори, работещи в "Напоителни системи", лекари, учители и др. издигнаха лозунги: "Ние ви изкарваме заплатите, ще ни слушате", "Всяка подигравка се плаща с оставка", "Фабриката за обещания, вече затвори", "Миньорският юмрук удря като чук". "Искаме достойни заплати и пенсии", заяви Пламен Димитров.

При пристигането пред сградата на НС, представителите на КНСБ помолиха протестиращите да напуснат пространството пред Народното събрание, част от тях обаче останаха и скандираха "оставка". Протестиращите на жълтите павета скандираха и докато от трибуната на паметника на Цар Освободител, синдикалистите правеха своите изказвания. При навлизането на хората от КНСБ, някои, които отказаха да се отместят, питаха къде са били от синдиката, докато те са протестирали. Протестиращите не спряха да скандират, дори когато от КНСБ четоха декларацията с исканията си.

От КНСБ, заявиха, че не искат оставката на правителството, а искат да бъдат изпълнени техните искания преди приемането на Бюджет 2014 на второ четене. Основното искане на КНСБ е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Това означава, че над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата.