Париж беше определен за най-добрия град в света за студентите за втора поредна година, побеждавайки Лондон.

Британската столица остана на второ място само с две точки по-малко в класацията британската компания Quacquarelli Symonds (QS) за най-добрите градове за студенти в света.

Още два британски града намират място в топ 50 – Манчестър на 29-то място и Единбург – на 32-о."Не е чудно, че Лондон привлича толкова качествени студенти от цял свят. Лондон има повече висококачествени висши учебни заведения от който и да е друг град", заяви кметът Борис Джонсън.

Френската столица обаче победи Лондон за втора поредна година отчасти заради много по-евтиното образование, което предлага. "Ниските учебни такси продължават да правят Франция по-привлекателна дестинация за студентите, както местни, така и чуждестранни. Но представянето на учебните заведения в Париж в класациите на QS, реализацията на пазара на труда на техните възпитаници и високото качество на живот са основните причини френската столица отново да е най-добрият град за студентите в света", заяви представителят на QS Бен Соутър.

За да намерят място в класацията, градовете трябваше да отговарят на две изисквания – да са с население над 250 000 души и да имат поне два университета в класации на QS за най-добрите висши учебни заведения в света. Тези критерии били покрити от 98 града в света.

Градовете в топ 50 били определени въз основа на пет фактора – брой и позиция на университетите в класациите за най-добрите висши учебни заведения в света, качество на живот на студентите, мнения на работодатели за качеството на завършващите в града студенти, достъпност, включително учебни такси и разходи за живот, измерени въз основа на цените на потребителските стоки и в заведенията за бързо хранене, микс на студентите или процентът на чуждестранни студенти.

САЩ имат най-много градове в топ 50 тази година, следвани от Австралия с шест, Великобритания и Канада с по три. В топ десет попадат още Сингапур, Сидни, Цюрих, Мелбърн, Хонг Конг, Бостън, Монреал и Мюнхен.