Министерството на околната среда и водите предлага да бъде удължен срокът, в който физическите лица могат да предават скрап в пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

Екологичното ведомство ще предложи на парламента промяна на Закона за управление на отпадъците, съобщи заместник-министърът на екологичното ведомство Чавдар Георгиев, цитиран от БНР.

"Ние отчитаме фактическата невъзможност за изпълнение на действащия закон и подкрепяме внесения законопроект в Народното събрание. Това е официалното становище. Отчитаме, че това е и в интерес и на общините, и на бизнеса, тъй като наистина се налага да се даде допълнителен срок за влизане в сила на действащите в момента норми. Наистина има препятстващи обстоятелства, обективни, по отношение дейността на бизнеса. Ние сме затова и апелираме към всички парламентарни групи да се приеме новият кратък закон за изменение и допълнение на закон за управление на отпадъците, с който ще се даде едно допълнително отлагане на действието на задълженията за забрана за изкупуване на отпадъци от физически лица до края на 2015-а година", каза Чавдар Георгиев.

Междувременно движението на граничния пункт "Капитан Андреево" отново беше спряно. Втори ден протестиращите от фирмите за скрап блокират района заради новите правила, според които в пунктовете за изкупуване на вторични суровини могат да предават само фирми. Протестиращите търговци настояват политическите партии да подпишат декларация, с която се задължават да разгледат предложението на екоминистерството стария Закон за управление на отпадъците да продължи да действа до 2015-та година. Ако днес не видят такова подписано споразумение между всички парламентарно представени политически сили, те заплашват да продължат с блокадата на пункта.

Заради блокадата на ГКПП "Капитан Андреево" трафикът е пренасочен през ГКПП "Лесово" и ГКПП "Ново село". Полицията отклонява движението в посока границата още при Харманли.