Специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол е била проведена на 11 юли на територията на цялата страна.

Акцията е била разпоредена от Главна дирекция "Криминална полиция" като в нея, освен полицейски служители, са участвали и представители на Агенция Митници. Обекти на проверката са били борси, складове, халета пазари, търговски обекти, питейни заведения и тържища, съобщиха от МВР.

В хода на операцията са проверени общо 1268 обекта, 914 души и 450 моторни превозни средства. Намерени и иззети са общо 11 935 кутии цигари, 129 литра алкохол, 437 килограма тютюн, 11 грама марихуана. Образувани са 15 досъдебни производства, 4 бързи производства, съставени са 39 акта за установяване на административно нарушение и 9 предупредителни протокола. Задържани са 7 души, заведени са 13 преписки.

Втората операция е била насочена към противодействието на престъпления срещу собствеността, наркоразпространението, кражби на моторни превозни средства и престъпления свързани или извършвани от малолетни и непълнолетни. Полицейските действия, разпоредени от Главна дирекция "Криминална полиция", са проведени на 11юли, като в акцията са се включили и служители на областните дирекции на МВР и столичната полиция.

Обобщените данни по линия на противодействието на престъпленията против собствеността показват, че в рамките на почти едно денонощие са проверени общо 7242 лица и 4094 моторни превозни средства. Задържани са 78 лица за кражби и 11 за грабежи. Образувани са 43 досъдебни производства за кражби и 3 за грабежи. Установени са и 42 лица, обявени за издирване.

По линия на противодействието на наркоразпространението в хода на операцията са проверени общо 3900 лица, 1625 заведения и 484 наркосборища. Задържани са 65 души и са образувани 38 досъдебни производства и преписки.

Във връзка с противодействието на кражбите на моторни превозни средства са проверени общо 5581 лица, 1578 обекти /автокъщи, автоморги и други/. Установени са 14 автомобила, обект на престъпление, задържани са 46 лица, образувани са 37 досъдебни производства и преписки по различни случаи.

По отношение на престъпленията, свързани с малолетни и непълнолетни и установяването на деца в риск, в хода на операцията са проверени общо 1812 питейни и увеселителни заведения /дискотеки, барове, ресторанти и други/, както и 496 компютърни клубове и зали за хазарт. Установени са 11 случая на присъствие на деца в заведенията, в разрез със законовите и общински разпоредби, 2 случая на продажба на спиртни напитки и тютюневи изделия на деца, 4 случая на малолетни и непълнолетни, разпространяващи и употребяващи наркотични вещества. Образувани са 25 досъдебни производства за различни престъпления, издадени са 169 полицейски предупреждения и 50 полицейски разпореждания, съставени са 190 акта за установяване на административно нарушение.

В хода на операцията са установени 40 скитащи и безпризорни деца, 6 просещи, 15 обявени за издирване. 8 са настанени в домове за временно настаняване на непълнолетни и малолетни, в 11 случая е предоставена полицейска закрила. Установени са 27 малолетни и непълнолетни като извършители на престъпления.