Интригуващи събития предлага на изкушените от изобразителното и приложното изкуство Русенската художествена галерия и през лятото. Залите на културния институт по традиция остават отворени през цялото лято - както е и редно, а и както е навсякъде по света, където жителите на градовете и /особено!/ туристите освен исторически забележителности и кулинарни чудесии, гарнирани с ледена бира или цитронада, използват ваканционните месеци, за да се запознаят и с изкуството.
Към експозициите, които в момента са подредени в галерията, на 17 юли ще се добави още една. Тогава ще бъде открита изложбата от египетско изкуство, която е съставена на базата на новите попълнения в колекцията на русенеца Михаил Милчев. По време на неколкомесечното си пребиваване в Страната на фараоните, за което „Утро“ писа преди известно време, бившият шеф на „Напоителни системи-Русе“ Милчев успоредно с ангажиментите си се е отдавал и на колекционерската си страст. Благодарение на усета си за стойностно изкуство и на откривателските си способности той е успял да си набави прекрасни папируси, рисувани от съвременни египетски художници, обяснява директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова. Фината изработка върху папируси по законите на древната изобразителна техника със сигурност ще предизвика интереса на ценителите на изящното, убедена е Великова. Тя отсега заостря вниманието на бъдещите посетители на експозицията върху нещо, което рядко е излагано и показвано в България, още повече в Русе. Става дума за
четири оригинални коптски икони, рисувани също върху папируси
Коптите са потомци на древните египтяни и преки наследници на културата на египетските фараони, днес те са близо 9 на сто от населението на Египет, като вероятният им брой е около 6 милиона души. Коптите са християни, като по-голямата част от тях спадат към Коптската православна църква, а по-малката /около сто хиляди/ образуват Коптската католическа църква. Именно коптите са съхранили в своето изобразително изкуство елементи от египетското: величествена монументалност на формата, строг и ясен, почти геометричен конструктивизъм и типична фронталност. И тъй като техните произведения на изкуството не са чак толкова много, те са предмет на огромен интерес - както старинните образци, така и работите на съвременни автори - за колекционери и изкуствоведи от големите световни музеи.
От 25 юли Русенската художествена галерия ще покаже картини на най-известния български маринист - Марио Жеков, каза Елена Великова. Починал едва 57-годишен, този художник има удивителна съдба. Роден е в Стара Загора през 1898 година, 19-годишен постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София /днешната Художествена академия/, но година по-късно е мобилизиран и изпратен на фронта. Няколко месеца след това попада в плен.
Френски офицер бил толкова възхитен от Марио Жеков, че
вместо в лагер, го изпратил да учи живопис в Париж
През 1919 г. българинът постъпва в Парижкото рисувално училище, после заминава за Турция и рисува Босфора, а по-късно прекарва почти целия си живот в пътуване из морските брегове - Ривиерата, Босфора, Черно море, Далматинското крайбрежие. Той е отдаден на морето и всичко, което прави, е за да стигне отново до него и да го рисува. Реди изложби в Париж, Прага, Букурещ и навсякъде е приет с възторг, като дълго време е повече известен в Европа, отколкото в родината си.
Русенци ще имат уникалната възможност да се докоснат до творбите му благодарение на мобилната изложба, подготвена от колегите ни от Стара Загора, обясни Великова. В сбирката са включени работи на Марио Жеков, които са притежание на различни български галерии и на частни колекционери.
Следващото внушително по въздействието си събитие в галерията ще бъде показването на изложбата RED на куратора от Виена Гуи Шмид. Той е събрал над
650 панела живопис и графика на различни европейски автори
като по този начин акцентира върху определени тенденци в съвременното изобразително изкуство. Гостуването на тази концептуална изложба договаряме от миналата година, поясни Елена Великова. Осъществяването й в Русе става възможно и благодарение на подкрепата на посолството на Австрия и австрийското външно министерство, които ще помогнат за транспорта на изложбата. Гуи Шмид вече е идвал в Русе и вероятно мнозина си спомнят неговата интригуваща артистична трактовка на мостовете по Дунава - той беше записал всички звуци, които се чуват около, под и над мостовете, образите на които бяха прожектирани върху черен екран, припомня директорката на русенската галерия.
Великова е сигурна, че и новото гостуване на Шмид във втората половина на октомври ще зарадва ценителите на изкуството. И така Русенската художествена галерия ще продължи своята последователна линия да показва различни впечатляващи проекти. Само от началото на тази година галерията осъществи няколко много интересни
идеи, които останаха за русенци като малки празници
в градското им битие. Сред тях са изложбата на авторите-юбиляри през тази година, атрактивното представяне на столични художнички, работещи в сферата на текстила по време на Нощта на музеите и галериите, участието на русенските художници в „Мартенски музикални дни“, фотографията „Камера обскура“. Не можем да не се гордеем, че ние първи показахме експозицията със сценични костюми на великия български бас Борис Христов и така се присъединихме към първото в страната отбелязване на 100-годишнината от рождението на певеца, каза Великова. Фотографската изложба, посветена на същия бележит повод, галерията е подарила на столичния музей „Борис Христов“. И друг русенски момент е добавен към честванията - художникът Валентин Георгиев е нарисувал портрет на певеца, който също е подарен на неговия музей и в момента съпровожда концертите, които изнася последният ученик на големия солист Пламен Бейков.