Изписаха помощник-машинистът Христо Тиляшев от МБАЛ "Доктор Стоян Киркович" в Стара Загора.

Това се случва по желание на пациента. Той желае да бъде преместен в Университетска болница Пловдив. Пред отделението има транспортна полиция. Тя е там, за да охранява, а не за да арестува пострадалия.

По-рано министърът на траспорта Данаил Папазов заяви в Бургас, че разследването на влаковата катастрофа на гара Калояновец продължава.

Папазов обясни и за инцидента на гарата, както и за случая с дерайлирането на товарен влак край Сливен. Вторият инцидент е станал заради чисто технически проблем. Един от вагоните се къса едната колоос, поради което той е дерайлирал, това няма нищо общо с БДЖ и НКЖИ, тъй като това е частен оператор, който е лицензиран по българската мрежа да извършва товарни превози. За пътническия влак София-Варна, това се случи на най-новия път на България, който е по всички европейски стандарти, с автоматична система за сигнализация, също така локомотивът има на борда си автоматично следящо устройство, което записва скоростта. Така че са налице всички предпоставки да се завърши следствието в кратко време, за да стане ясен случаят", заяви Папазов. Той добави, че са много важни показанията на помощник-машиниста, който за съжаление след тежката операция все още не може да бъде разпитан, както го изисква законът. Изкарана е лентата, която е на записващото устройство на локомотива и е предадена на следствените органи. Засега може твърдо да се каже от нашите обстойни прегледи, че по железния път, по стрелката, по сигнализацията няма никаква повреда. Всичко работи в отлично състояние. След аварията единствено едната стрелка е в доста тежко състояние, защото тя е понесла целия удар на влака. При всички положения за мен скоростта е по-голяма от 40 км/ч, защото като се види как са разпилени вагоните на място и какво е състоянието на стрелката, не е възможно да се получат тези повреди при нормална скорост от 40 км/ч, убеден е Папазов. Той подчерта, че разбира се трябва да се произнесат компетентните органи, отговарящи за това в България. Каквито и догадки да правим, това си остава само за вътрешна консумация на БДЖ и НКЖИ. Локомотивът не подлежи на ремонт. Той бе един от най-добрите на БДЖ. Почти всички вагони излизат от рециклиране, бяха в много добро състояние, именно затова ги пуснахме по морето, за да усетят гражданите и по-голямо качество, но за съжаление се получи този инцидент и целият подвижен състав е тотална загуба, каза Папазов.

Каквото и да кажа според мен не е важно, за мен е преувеличена скоростта, това е мое мнение и това е главното, което е причинило инцидента. Това е главната причина, оттам нататък какво е довело, за да бъде преувеличена тази скорост, мога само да правя догадки, уточни транспортният министър.

БГНЕС припомня, че на 12 юли на гара Калояновец дерайлира бързият влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени, като петима от тях са в старозагорската болница. В композицията са пътували около 160 пътници.