Един ден преди смъртта си, по време на среща със смятания за негов най-доверен човек в БСП - Янаки Стоилов, Александър Лилов е направил кратко, но много смислено завещание към социалистическата партия и нейното ръководство. "Вслушвайте се в гласа на хората", казал стратегът и поискал правителството с мандата на БСП да води социално ориентирана към най-бедните слоеве на обществото политика.
Това припомни проф. Иван Ангелов, който е бил свидетел на предаването на това политическо завещание на ръководството на БСП от Стоилов. Икономическият експерт обаче е убеден, че в момента нито правителството, нито социалистическата парламентарна група в Народното събрание изпълняват последната воля на бившия първи социалист, който пое и се опита да реформира БСП.

Според Иван Ангелов премиерът Пламен Орешарски, който е получил доверието на социалистите, се е заел с важни структурни реформи, които могат да дадат резултати най - рано след 3-4-5 години. У нас обаче около 1,5 милиона души сега живеят в оскотяваща бедност. Тези мизерстващи хора не могат да чакат резултатите от структурните реформи и възобновяването на растежа от 4-5%. Те се надяват на някакво, макар и скромно, подобрение до края на тази и в началото на идущата година. И са прави, смята професорът.

Според Ангелов препоръчваната от Александър Лилов лява икономическа политика е възможно да се случи сега, макар че ще е трудно. За да стане това трябва политическа воля и поне малко стратегическо въображение в ръководството на БСП и в правителството.