Нова формула разкрива колко голяма е вероятността мъж или жена на 75 години да живее още десетилетие. Хората в третата възраст намаляват наполовина шансовете си да преживеят още десетилетие в случай, че пушат, консумират алкохол, не се движат достатъчно и не приемат достатъчно пресни плодове, разкрива ново, мащабно проучване, съобщава Framar.bg.
Обработвайки резултатите от него, учените са разработили "революционен калкулатор на здравето", чрез който хората на 75-годишна възраст могат да изчислят какви са шансовете им да доживеят до 85-тия си рожден ден в проценти. Смята се, че това е първият подобен калкулатор и че са налице всички предпоставки той се превърне в незаменим помощник на личните лекари при работата им с възрастни пациенти подобно на калкулатора за изчисляване на термина на бременните жени, например.

Калкулациите сочат, че мъжете с възможно най-нездравословни навици, имат около 35% шанс да стигнат до тази преклонна възраст, докато за онези, придържащи се към лекарските препоръки за природосъобразен начин на живот, шансът е 67%. При жените процентите са, съответно, 45 за 75-годишните с непрепоръчителен лайфстайл и 74 за дамите, спазващи здравословен режим.

Близо 17 000 души са взели участие в проучването на Университета в Цюрих и са били наблюдавани достатъчно дълго, за да могат да бъдат изведени обобщения за връзката между определен начин на живот, степен на зависимост към най-разпространените вредни навици и вероятността един мъж или една жена на 75 години да преживее още едно десетилетие. Учените са установили също така, че един 75-годишен човек със здравословен начин на живот има по-големи шансове за дълголетие от 65-годишен с вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, липса на пресни плодове в храната и недостатъчна физическа активност.

"Тази лесна за разбиране и интерпретиране таблица ще бъде от голяма полза за специалистите в лекарската им практика, тогава, когато искат да дадат адекватни персонални съвети за здравето на своите пациенти. Тя също така би могла да бъде от голяма важност в провеждането на политически дискусии относно стратегическите мерки за превенция на незаразните заболявания", смята Ева Мартин-Дийнер – един от членовете на екипа, осъществил проучването.

Тютюнопушенето има най-голямо отношение към здравето на човека, разкрива още изследването. С други думи хората, които пушат цигари, са много по-застрашени от ранна смърт спрямо онези, които не се движат достатъчно, консумират малко или умерено количество алкохол и имат едностранчив хранителен режим, изключващ приема на плодове. При анализа на данните за всичките 17 000 души учените са установили, че рискът от по-ранна смърт е с 57% по-висок за спадащите към контингента на пушачите.

Нездравословното хранене, недостига на физическа активност и редовната употреба на алкохол пък повишават този риск с 15%.

Връзката между тези четири фактора и преживяаемостта на хората "остава видима и когато бъдат взети под внимание биологични рискови фактори като наднормено тегло и кръвно налягане", уточняват още от Университета в Цюрих, които посочват като мотивация за своето проучване резултатите от изследване на колегите си от Университета в Есекс. По-рано тази година учените от престижната образователна институция излязоха със становището, че игралните конзоли като Nintendo Wii, за всяка от които се произвеждат спортни симулации като тенис, болуинг, бокс, зумба фитнес и други, могат да подобрят качеството на живот на възрастните хора, при които традиционната физиотерапия е неприложима по една или друга причина.