От тийнейджър, живеещ в общинско жилище в краен квартал в Западен Лондон, до богаташ с милиони в банковата сметка – това е постижение, с което един британец съвсем заслужено може да се гордее, отбелязва Би Би Си.

Само на 23 години любителят на киното и самодеен кинематограф вече е медиен бос със състояние от над 8 милиона лири. А един от най-популярните и богати бизнесмени на Острова сър Ричард Брансън му е личен приятел.

Джамал Едуардс е собственик на SBTV – компания, която прави видеозаписи с известни музикални звезди и ги публикува в най-големия сайт за споделяне на клипове YouTube.

Тези клипове се радват на изключителна популярност и компанията печели доста добре от рекламни банери.

Джамал започва приключението си, след като получава евтина видеокамера за Коледа. Тогава е на 15 години. Без никакво специално обучение той започва да прави това, което впоследствие ще го направи милионер.

„Всичко е въпрос на вяра в себе си. Не трябва да се страхувате от евентуален провал. Провал би било, ако не опитате да направите това, което ви подсказва сърцето”, споделя пред Би Би Си находчивият британец.

Той си спомня, че от момента, в който е получил камерата, не се отделя от нея.

В началото Джамал просто снима свои приятели, които пеят. И качва клиповете в YouTube, за да може изпълнителите да гледат изявите си възможно най-лесно.

Постепенно творчеството му набира популярност. Той започва да се ориентира към талантливи певци, които тръгват към голямата слава.

Освен това дебне големи звезди пред нощни клубове, хотели и медийни офиси.

И така каналът на Джамал SBTV става все по-посещаван, най-вече от потребители на възраст между 13 и 30 години. Младежът усеща потенциала за бизнес облаги и се свързва с YouTube, за да обсъди възможността за монетаризация чрез реклами.

Първоначално от сайта отрязват Джамал. Следва втори и трети отказ. Все пак упоритостта му се отплаща. Той доказва, че всичките му материали са авторски и от онлайн гиганта се съгласяват да му дават процент от рекламните постъпления.

„Първият ми чек беше за 200 лири. Веднага се похвалих на майка ми, че съм заработил пари от YouTube”, разказва Джамал.

Родителите му обаче не са особено ентусиазирани – за тях този бизнес не може да е стабилен източник на приходи.

Но чековете стават все по-тлъсти.

Така SBTV се превръща в сериозна медийна компания, която вече има 12 служители. Джамал дори разширява бизнеса и пуска на пазара своя собствена модна линия.

Стига се до там, че SBTV вече може да си позволи да плаща на звезди, за да заснема техни изпълнения и да задоволява интереса на своите зрители.

Но младият британец няма никакво намерение да спира. Той вече е насочил вниманието си към американския пазар, като същевременно компанията му покрива не само музиката, но и спорта, модата, киното.

Джамал постепенно влиза и в британския хайлайф. Той беше избран лично от принц Чарлз за посланик на фондация за насърчаване на младите в бизнеса.

Въпреки скорострелния възход младежът се опитва да намали темпото, когато това е наложително.

„Често получавам панически атаки, когато на главата ми се струпват много неща. В такива случаи просто спирам и си казвам „Сега поеми глътка въздух и се успокой!””, разкрива Джамал. „Едно от най-важните правила за всеки предприемач е да осъзнае, че колкото и да опитва, не може винаги да се раздава на 100%”, допълва той.

Джамал твърди, че успехът не го главозамайва. Затова му помагат семейството и приятелите.

„Не искам по-различно отношение, все още съм същият”, отбелязва мултимилионерът.