Фамилията на пенсионирания вече съдия-изпълнител Рачо Денев поне засега запазва апартамента в блок „Венера“, от който без малко да бъде прогонена през август т.г. Както „Утро“ писа тогава, семейството на Денев стана жертва на измама при покупка на жилището. То им е било продадено от измамник, който се представял за негов собственик. А всъщност апартаментът бил на жена, която от години живее и работи в чужбина. И никога дори не си била помисляла да го продава.
Жилището било прехвърлено през 2009 година след серия посещения в различни нотариални кантори, за да се замаже следата: при един нотариус била изповядана продажбата му на някой си Върбан Илиев от Горна Оряховица, само че и двата подписа под договора били фалшиви и поставени от други лица. А Върбан Илиев дори и не подозирал, че вече има апартамент в Русе. Същият фалшив Върбан, но при друг нотариус, впоследствие продал жилището на дъщерята и зетя на Рачо Денев. Кой е човекът, вече се знае - той е разпознат от пострадалите. Но все още не е осъден за стореното.
Че има измама, става ясно доста по-късно. Когато щастливите новодомци вече са вложили близо 70 000 лева в ремонта на апартамента и са го превърналив бижу. Разкритието става съвършено случайно: още преди Деневи да купят жилището, неизвестни крадци направили опит да влязат в пустия по онова време апартамент. И понеже бил подаден сигнал в полицията, оттам започнали да издирват собственичката на жилището. Намерили я в чужбина и й съобщили за посегателството. Жената обаче успяла да се върне чак през 2010 година. И тогава разбрала, че е останала без дом. Подала жалба в полицията, започнало разследване, а отделно и серия граждански дела, които се точат и до днес.
Именно по едно от тези дела фамилията на Денев без малко щеше да остане на улицата. Защото на практика не са собственици на жилището, тъй като не са го купили от собственика. И затова макар и самото семейство също да е жертва, то трябва да излезе оттам, за да го върне на истинския притежател. А после може да търси фалшификатора и да го съди, за да си върне платените пари за апартамента - около 34 000 евро. Кога и дали изобщо ще ги види, е друг въпрос.
Единственото, което семейството на Рачо Денев имаше право да иска, беше цената на направените подобрения. И именно тези подобрения го спасяват от съдия-изпълнителя поне засега. Великотърновският апелативен съд вчера призна правото на семейството да остане в жилището, докато истинската собственичка не изплати 60 512 лева за тези подобрения, с които на практика се е вдигнала цената на имота й. И това решение не е окончателно и със сигурност ще се оспори пред ВКС. Но каквото и да реши най-висшият съд, това ще стане най-рано на лято.