Баба Милка е жената, която спря пътническия влак Бургас-Врана, след като от Гранична и Транспортна полиция засякоха радиация на гара Карнобат.

Това се е случило миналия петък - 4 юли. Влакът е задържан повече от 1 час на гарата в Карнобат, след като детектори засекли лъчението. Служители на Гранична полиция направили щателна проверка на влака, за да установят източника на лъчението и да предотвратят евентуална опасност от атентат или радиация.

На гарата е започнала щателна проверка и баба Милка е свалена от влака. Жената страда от рак и е била на лъчелечение в Бургас. При процедурата в организма се вкарва минимална доза от реактив. Обичайната процедура е след интервенция болният да стои изолиран поне 6 часа в специална стая.

Баба Милка обаче си тръгнала и никой не я предупредил, че излъчва радиация. Когато се качила във влака, тя е била повод да бъде засечено високоенергийно електромагнитно излъчване с особена радиочестота.

„Не ме предупредиха да не пътувам с обществен транспорт. Изведнъж във вагона настана суматоха. Когато отидох към човека от транспортна полиция, уредът започна да бръмчи силно. Така ме отделиха. Обясних им всичко”, разказа баба Милка пред bTV.

„По процедура болните се изолират за 6 часа в специална стая. Те нямат забрана да пътуват с обществения транспорт. Те не са опасни. Ние всеки ден контактувам с хора, които са минала процедура по лъчелечение. Няма никаква опасност”, обяви лекар от Бургас, където е извършена процедурата.

След престой на гарата Карнобат баба Милка все пак се прибрала с влака, но я сложили в последния вагон.