Прокуратурата започна проверка в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция", съобщиха от пресцентъра на обвинението.

В последните седмици двете институции търпят критики, както от обществото, така и от самото правителство и ресорния министър Цветлин Йовчев. Една от причините е забавянето при даването или отказването на бежански статут.

В началото на октомври шефът на ДАБ беше сменен.

След нападението над 20-годишната Виктория стана известно, че отговорният за това алжирец Салахедин Бин Аладин е чакал близо година за статут и е бил пуснат на външен адрес.

По тази причина вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че ще настоява когато няма основание за бежански статут отговорът да се дава в рамките на три дни.

„Във връзка с обществената значимост на дейността по предоставяне на статут на бежанец на чужденци, Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховна административна прокуратура започна проверка в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция" на Министерство на вътрешните работи за прилагането на Закона за убежището и бежанците, Закона за чужденците в Република България и подзаконовите нормативни актове", се казва в съобщението на прокуратурата.

„Изискана е също и информация от Административен съд-София-град и от Върховния административен съд относно производствата по обжалване решения на Държавната агенция за бежанците за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут", допълват от държавното обвинение.