Доклиничните изследвания на нов комбинират препарат, разработван от изследователи от Онкологичния център в американския щат Вирджиния, показват, че той ефективно се бори с рака на дебелото черво, черния дроб, бъбреците, белите дробове, млечната жлеза и мозъка, без да засяга здравите клетки.

Част от използваните препарати блокират производството на ферменти, които са жизнено важни за растежа и оцеляването на раковите клетки, твърди Science Daily. С добавката на други лекарства към тези препарати нараства количеството на умиращи ракови клетки, включително и онези, които мутират и с които отделните медикаменти не са могли да се справят.

Учените се съсредоточили върху клетъчните процеси, които осигуряват оцеляването на раковите клетки. Новата комбинация от използвани препарати блокира няколко типа метаболизъм на злокачествените клетки. Резултатите показват, че комбинираната терапия спира физическото взаимодействие на клетката с други молекули, предизвиквайки токсичен ефект, при която клетката се самоизяжда.

Лабораторните тестове на препарата позволяват да се пристъпи и към клинични му изпитания вече на хора.