Нови изисквания към асансьорите товари с 2200 лв. разходи за подобрения на жилищен вход.
Това става ясно от наредба, публикувана на сайта на Министерството на икономиката. Според нея всички асансьори, произведени преди 2002 г., трябва да имат монтирани GSM за свързване със сервиз, съобщава „Телеграф“. С помощта на устройството пътниците, които са заседнали между етажите, ще могат директно да се свързват с техници, които да отстранят повредата.

Цената на устройството заедно с монтажа е 320 лв., коментира Евстати Варсанов, изпълнителен директор на фирмата „Асансьорни монтажи“. С мобилна връзка трябва да бъдат снабдени всички асансьори най-късно до 2016 г.

Освен с GSM кабините ще трябва да са снабдени и с допълнителна врата, която трябва да предпазва пътниците при движение на кабината, както и да намали площта й с цел да не се качват повече хората от допустимото. Поставянето на този елемент трябва да стане най-късно до 2015 г. и ще струва на етажната собственост от 650 до 1300 лв. Проектът предвижда още да се монтират в асансьорите уреди за контрол на товара. Те струват между 550 и 600 лв. Чрез тях кабината няма да тръгва от етажа, ако е претоварена.

Общо 2200 лв. на вход ще струва реновирането на стария асансьор, сочат изчисленията на Варсанов. Това прави 80 лв. на домакинство в 9-етажна сграда с 27 апартамента. Броят на асансьорите, които трябва да се модернизират, е около 60 000.