Швейцария, Белгия и Холандия оглавяват класацията на страните в Европа с най-много милионери, показва ежегодно изследване, публикувано днес от холандската финансова компания Ван Ланскот Банкиерс.

Швейцария е на второ място в света по брой на милионерите с 11,6% от населението, като отстъпва само на Катар, където милионерите са 14,3%. Белгия е на 12-то място в света с 3,2% милионери, а Холандия е на 15-то място с 2,6%.

Изследването, което счита за милионери притежателите на над един милион евро, изключвайки стойността на имотите, в които живеят, цели да определи профила и имущественото състояние на висшата класа в Холандия.

Според него един на всеки сто холандски собственици би имал статут на милионер, а общото им състояние би съставлявало 40% от общото богатство на Холандия. Профилът на холандския милионер е бял мъж на 59 години, собственик на БМВ и привърженик на Народната партия за свобода и демокрация (VVD). Средното богатство на тази класа достига близо 3 милиона евро.

Анализът разкрива още, че мнозинството холандски милионери (които са общо 92 000), считат, че кризата няма да се отрази на имуществото им и са оптимистично настроени за икономическото си бъдеще.