Предоставяме на главния прокурор сигнал, относно всички факти и обстоятелства, които недвусмислено сочат за умишлено забавяне избора на сертифициращ орган. Това се казва в изявление на ръководството на ДФЗ.

Молим да се извърши проверка за наличие на умишлени действия или бездействие на длъжностни лица в МЗХ, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната, посочват от фонда.

От ДФЗ подчертават, че най-важното обстоятелство е, че от 6 месеца поради безотговорност и забава от страна на земеделското министерство, са принудени да работят без сертифициращ орган, което поставя в риск над 4 млрд. лв., които вече са изплатени на земеделците, но които Брюксел има пълните основания да не плати на България по вина на МЗХ. "Молим прокуратурата да се произнесе, дали сегашното ръководство на МЗХ и лично министър Димитър Греков с бездействието си залагат бъдеща финансова криза в страната, която неминуемо ще изкара още в първите дни, на който и да е кабинет земеделците на протест", заявяват от Фонда.

Свидетели сме на безпрецедентни и несъстоятелни атаки срещу ДФ "Земеделие", които през последните дни придобиха уродлив вид в опитите да бъде уронен, както престижа на ръководството, така и на цялата администрация на фонда, казват от ДФЗ. Те посочват, че се оказало, че в последните дни на това ръководство на МЗХ най-големият проблем са оставките на ръководството на фонда, а не избор на сертифициращ дейността ни орган, липсата на който ще постави бъдещите правителства "на колене" с огромна "дупка" в републиканския бюджет и ще остави без всякакви средства земеделските стопани за години напред.

"Ръководството на МЗХ проваля две процедури по избор на сертифициращ орган и е на път да провали трета такава, за което ще предоставим всички решения на КЗК и Върховния административен съд", предупреждават от фонда.

Ръководството на ДФЗ казва, че подмолни слухове и лъжи се сипят върху ръководството на фонда от няколко месеца, но през последните дни е станало ясно, че зад нападките стои и лично земеделският министър Димитър Греков. "Дни преди края на мандата на сегашното правителство се правят отчаяни опити с всички средства да бъде отстранено ръководството на фонда и да бъде назначено ново, с което заинтересовани кръгове да обезпечат влиянието си през следващите няколко месеца върху единствената разплащателна агенция в България, която продължава да се разплаща европейски средства към земеделски производители и общините. След неоснователно поисканите ни от земеделския министър Греков оставки, без ясни аргументи и факти, ръководството на ДФЗ се защити пред обществото и аргументирано и с факти вече изложи част от предполагаемите причини за атаката. В отговор на това, заинтересовани кръгове, като използват лично министър Греков, днес направиха пореден опит да ни оклеветят като разпространят в публичното пространство неверни факти", казват от фонда.

ДФЗ изпраща и сигнал по повод проект на Азис Азис от Търговище, който "лично и директно" ги обвинява в корупция. По този проект за птицеферма от фонда обясняват, че има отказ за финансиране още от 2011 година, по времето на министър Мирослав Найденов. Този отказ е обжалван, но Найденов го потвърдил, отказът е обжалван и пред служебния министър - Иван Станков също потвърдил отказа. "Двама министри са потвърдили със заповеди отказът на ДФЗ. Заповедите им са влезли в сила, но не са обжалвани по съдебен ред пред Административния съд", казват от ДФЗ и заявяват, че Греков отменя заповедите на своите предшественици. От фонда подвеждат Азис Азис под съдебна отговорност за набеждаване и клевета. Те сезират прокуратурата за действията на министър Димитър Греков, относно възобновяването на разглеждане на този проект след две влезли в сила заповеди за отказ от двама предишни министри, без да има влязло в сила каквото и да е съдебно решение.