По време на груповата фаза на Световното първенство по футбол бяха отбелязани рекордните 136 гола, които доведоха до повече от един милиард публикации и коментари във Фейсбук, съобщава "Дейли мейл".

Учени анализирали публикациите в социалните мрежи, за да изследват използването на думата "гол". Те установили, че потребителите от Венецуела са най-гласовити със средно 21 букви на думата гол, но сред състезаващите се отбори почитателите на Мексико са добавили най-много букви – 12,8.

В същото време Иран и Нигерия са в дъното на класацията, като добавяли съответно 0,18 и 0,39 букви. Както може да се очаква, почитателите на отборите, отбелязали най-много голове, са най-гласовити, което обяснява пасивността на иранците.

Най-дългото възклицание на думата "гол" идва от Аржентина след гола от пряк свободен удар на Лионел Меси срещу Нигерия на 25 юни. В този случай думата гол е била изписана с 20 400 "о"-та.

Изследователите изчислили, че ако някой трябва да държи клавиша с буквата "о" на клавиатурата, за да изпише толкова много букви, това би отнело около 12 минути. В топ пет на най-гласовитите страни влизат Венецуела с 21,2 букви, Габон с 18,4 букви, Тунис с 13,4 букви, Мексико с 12,8 букви и Черна гора с 12,8.

Но ако се вземат предвид данни само за състезаващите се отбори Алжир е на второ място с 6,01 букви, Уругвай е трети с 5,77 букви, а Бразилия е четвърта с 5,43 букви. Топ пет на най-разпространените преводи и спелувания в публикациите и коментарите за головете са "gol" на испански и португалски, "goal" на английски, "ประตู" на тайландски, "tor" на немски и "ゴール" на японски.

Топ голът в груповата фаза на Световното първенство във Фейсбук е бил този на Хавиер Ернандес при победата на Мексико над Хърватия с 3:0 на 23 юни. Той отбеляза последното попадение в мача.