Президентът на МОК получи личната гаранция на Дилма Русев за успешната подготовка и организация на Летните олимпийски игри в Рио през 2016 г.

Това стана по време на посещението на олимпийския бос в Бразилия, съвпаднало с финала на Световното първенство по футбол.

На срещата Томас Бах и президентът на Бразилия са дискутирали важността на предстоящата Олимпиада. Двамата са убедени, че това събитие ще генерира мощна позитивна икономическа, социална и емоционална енергия в нацията.

"От понеделник, 14 юли, Олимпиадата става приоритет №1 на Бразилия", е заявила г-жа Русев.

От своя страна Томас Бах е декларирал, че МОК ще предостави 1.5 милиарда долара, които да подпомогнат подготовката на Игрите и да редуцират финансовото бреме на държавата.

Двамата лидери са дискутирали също така и предстоящото включване на Бразилия в новите олимпийски инициативи. Една от тях е откриването на Олимпийския треньорски център в град Бара, който ще бъде първият от подобен род в Южна Америка. В него младите спортни таланти от целия континент ще бъдат тренирани и образовани по програми, използвани вече в над 500 училища по цял свят.

Дискутирана е и програмата за доброволците на Рио 2016, която стартира следващия месец, като в нея се очаква да се включат над 70 000 души. Президент Русев е изразила задоволство от факта, че заради Олимпиадата Рио ще се сдобие с нова линия на метрото, както и с модернизирана трамвайна и автобусна мрежа.

В края на срещата двамата лидери са изразили своята увереност, че опитът от организирането на футболния Мондиал 2014 ще помогне за безпроблемната подготовка и провеждането Игрите на ХХХІ олимпиада след две години.

Малко преди това Томас Бах посети строящото се олимпийско село, което в момента е изградено на 40 процента и се срещна с подготвящите се за Игрите бразилски спортисти в централата на местния олимпийски комитет. Президентът на МОК бе и сред ВИП гостите на снощния финал и изгледа на живо победата на своя национален отбор, станал за четвърти път шампион на планетата. Томас Бах е отявлен фен на Бундестима и обожава футбола, като не е пропускал финал на световно първенство от 1986 година.