"Държавата е поискала разрешение от ЕК да даде в заем на банките 3,3 млрд. за гарантиране на ликвидност и е получила такова разрешение. Не е казано, че държавата трябва да даде тези пари. Тези пари са си във фискалния резерв". Това каза бившият финансов министър Милен Велчев пред bTV. Това което се случи в неделя го приветствам. Всички политици заеха единна позиция, че трябва да бъде защитена банкова система. Това е отговорна позиция и заслужава похвала, допълни той и изтъкна, че не е изтеглил нито лев от сметките си.
Държавата малко закъсня, ако мерките бяха предприети по-рано нямаше да се стигне до истерия сред хората. Имаше непремерено говорене, не твърдя, че то е било в корена на проблема, но прокуратурата ще определи има ли виновен. Тези действия не са били злонамерени и с цел да се срути банковата система, посочи той.

Велчев коментира, че не е работа на политиците да се бъркат в банковата система. Политиците не знаят реалното състояние на една или друга банка, това е работа на БНБ. Не можем да имаме претенции към работата на централната банка, тя се справи, но винаги има ситуации, в които хората губят доверие, обясни финансистът.

Политиците не трябва да говорят за банковата система. Когато аз бях министър на финансите, КТБ не е била банката на държавата, категоричен беше Велчев.

По думите му спестяванията на хората не могат да бъдат откраднати. Те можело да бъдат загубени, ако управляващите позволили на банките да фалират. Приветствам техните действия, че не позволиха това да се случи и ги поздравявам. България има нужда и ще спечели от разговори с МВФ, дори да нямаме нужда. Той може да ни посъветва и да даде сила на политиците за предстоящи реформи. Спомнете си какъв добър резултат даде фонда при нас, завърши Милен Велчев.